26 / 04 / 2024

Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Tapuda konut rayiç bedeli, gerçekleşen alım satım işlemlerinde gayrimenkullerin satış bedeli olarak ifade ediliyor. Konut rayiç bedeli nasıl belirlenir? Peki, konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?



Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Tapuda konut rayiç bedeli, gerçekleşen alım satım işlemlerinde gayrimenkullerin satış bedeli olarak ifade ediliyor. Peki konut rayiç bedeli nasıl belirlenir? Konut rayiç bedeli nasıl öğrenilir?


Konut rayiç bedellerini bazı unsurlar belirliyor: Arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar. Ayrıca semtteki konutun rayiç bedeli hesaplanırken, konutun bulunduğu konum en önemli hususlar arasında yer alıyor. 


Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktör olarak ifade ediliyor. Konum ek olarak; Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. 


Rayiç bedeli kim belirler?

Konutun rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Konut rayiç bedelini öğrenmek için konutun bağlı olduğu belediyenin aranması durumunda ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor.



Tapu rayiç bedeli cezası!


Geri Dön