26 / 04 / 2024

Konut satış masrafları!

Konut satış masrafları!

Konut satış işleminde satış bedelinden hariç olarak hangi alıcı hangi masraflar ile karşılaşıyor? Konut satış masrafları kapsamındaki tapu harç oranları nedir? İşte konut satış masrafları...



Konut satış masrafları!

Konut, işyeri gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcının ödemesi gereken bedel yalnız, "satış bedeli" olmuyor. Satış bedelinden hariç olarak alıcının ödemesi gereken birtakım konut satış masrafları da yer alıyor.


Söz konusu konut satış masrafları, tapu harcı, döner sermaye işletmesine ödenen ücret ve diğer vergiler olarak karşımıza çıkıyor.


Konut tapu harcı:

Tapu dairelerinde verilen hizmet karşılığında alıcı ve satıcıdan tapu harcı ödemesinin yapılması isteniyor. Söz konusu tapu harç oranları, her yıl yeniden belirlenen mevzuata göre değişiyor.


2013 yılı tapu harç oranları ise binde 20 olarak hesaplanıyor. Söz konusu tapu harcı, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranının hesaplanması sureti ile bulunuyor. Ortaya çıkan bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor.


Örneğin, 200 bin TL'lik konut satışı gerçekleştiğini farz edelim. Bu budurmda konut satış masrafları kapsamında ödenecek tapu harcı 4 bin TL oluyor.


Tapu işlemleri döner sermaye

Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


Tapu işlemleri diğer vergiler

Var olması halinde taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.



Tapu devir işlemleri ne kadar sürer?
Tapu devir işlemi için randevu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön