28 / 03 / 2024

Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor. Peki, konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?



Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkulünü elden çıkaran mal sahipleri, bazı koşullar altında vergi yükümlüsü oluyor. Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor.


Söz konusu vergi, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre zarfı içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisinde vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. 


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 tarihinden önce elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak dört yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Örnek:

Bay (B), 15.05.2011 tarihinde satın almış olduğu bir konutu 09.03.2013 tarihinde satmış ve 150.000 TL kazanç elde etmiştir. Buna göre, Bay (B) konutu 01.01.2007 sonrasında satın aldığı ve alış tarihinden itibaren beş tam yıl geçmeden sattığı için elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.


Örnek:

Bayan (C), 08.04.2006 tarihinde satın almış olduğu bir konutu 

17.05.2013 tarihinde satmış ve 100.000 TL kazanç elde etmiştir. Buna göre, Bayan (C) konutu 01.01.2007 öncesinde satın aldığı ve alış tarihinden itibaren dört tam yıl geçtikten sonra sattığı için elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir. Bayan (C), konutunu alış tarihinden itibaren dört tam yıl geçmeden (08.04.2010 tarihine kadar) satmış olsaydı elde ettiği kazanç değer artış kazancı olarak vergiye tabi olacaktır.


Değer artış kazancı vergi rehberi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön