19 / 03 / 2024

Konut satışları 2014 yılında beklentinin üzerindeydi!

Konut satışları 2014 yılında beklentinin üzerindeydi!

Hasan Rahvalı şöyle konuştu: ”Yabancı sadece konut almıyor. Bizden 5 daire alan bir Suud vatandaşı daha sonra 200 milyon dolara kule satın aldı. Türkiye yabancıya satıştan bu yıl 6 milyar dolar bekliyor” dedi.



Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası Hasan Rahvalı üniversiteli gençlerle buluştu. İstanbul Kültür Üniversitesinin Yapı Kulübü tarafından düzenlenen Yapı Günleri’ne katılan Rahvalı konuşmasına, “Milli geliri 2 trilyon dolar olması hedeflenen 2023 Türkiyesi yöneticileriyle birlikteyim” diyerek başladı. Gençlerin sorularıyla akışına yön verdiği konuşmasında Rahvalı şunları söyledi.


Konut satışları 2014’te beklentinin üzerindeydi

Konut satışlarının 2014 yılında beklentilerin üzerinde olduğunu söyleyen Rahvalı: “Konut satışlarında ilk üç sırayı İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  alıyor. Her 5 konuttan biri İstanbul’da satılıyor. Yılda ortalama 600 bin çiftin evlendiği ve kentsel dönüşümün yaşandığı bir ülkede bu rakamlar çok normal. Diğer taraftan konut dışı yatırımlar yani ofis, otel ve altyapı yatırımları da artış göstermektedir. ”dedi.


Konut satışları 2014 yılında beklentinin üzerindeydi!


2014’te 422 bin m2 ofis arzı gerçekleşti

2014 yılında 422 bin m² yeni ofis arzının gerçekleştiğini söyleyen Rahvalı:  “İş yerlerimiz yenileniyor. Daha modern ofis planları yapılıyor. Sadece İstanbul’da 4 milyon metrekare ofis stoku bulunmaktadır. Türkiye’de ki AVM stokundan da bahseden Rahvalı: “ Konut dışı inşaat faaliyetlerinin önemli alanlarından biride AVM’lerdir. Türkiye genelinde 12 milyon m2’lik AVM var. Bunların 150’si İstanbul’da bulunmaktadır.  Gelecekte AVM yapılmayacağını vurgulayan Rahvalı: “ Alışverişin internet üzerinden yapıldığı günümüzde, AVM inşaatı yapacak birileri çıkmayacak. Çünkü tüm ihtiyaçlar dijital ortamda temin edilecek. İnternetteki büyüme geometrik, AVM’lerdeki ise sabit olacak. ”dedi.


İnşaat Malzemesi İhracat Pazarının Yüzde 1’i Hedeflenmeli

Konuşmasında Türk müteahhitlik hizmetlerindeki büyümeye de dikkat çeken Rahvalı bu durum inşaat malzemeleri sektöründeki büyümeyi de tetiklediğini söyledi: “Türk müteahhitlik sektörü 1972 yılından 2014 yılı Kasım ayı onuna kadar 104 ülkede 300 milyon dolar değerinde proje üstlendi. 2006 yılından bu yana ise 21 milyar dolarlık bir performans gerçekleştirdi. Dünyadaki inşaat malzemesi pazarı ise 6,5 trilyon dolar. Bu pazarın yüzde 1’i olan 65 milyar doları hedeflemeliyiz. Eskiden fabrikadan seramik siparişimiz için 1,5 sene sıra bekliyorduk. Şimdi ihraç ediyoruz. İnşaat sektörü gelişince malzeme sektörü de gelişti” dedi.


Türkiye Çin’den sonra ikinci sırada

Yurtdışında müteahhitlik yapan Türk firmalarının büyüdüklerine işaret eden Rahvalı, “Müteahhitlik hizmetleri sektörünün önde gelen yayınlarından ‘Engineering News Record’ dergisi 2003 yılındaki sayısında dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasını açıkladığında,

listede Türkiye’den sadece 8 firma yer almıştı. 2014 yılında bu rakam 42’ye yükseldi. Türkiye listede son 3 yılda firma sayısı itibariyle Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor” dedi.


“Yerli telefon alarak dövizi ülkemde tutuyorum”

Cari açık konusuna da değinen Hasan Rahvalı, “1976 yılında Türkiye ilaç hammaddesi için 80 milyon doları bulamadığı için, ülkeye ilaçlar hostesler ve pilotlar aracılığı ile geliyordu. Bugün gelişen teknolojik ürünler için her yıl 5 milyar dolarlık döviz yurt dışına çıkıyor. Bense buna karşılık telefonumu inatla değiştirmiyorum. Yakınlarıma yerli telefon hediye ediyorum, dövizi ülkemde tutuyorum” dedi.


Rahvalı’nın öğrenciye tavsiyesi işletme yüksek lisansı

İşletmenin başarısının bir organizasyon başarısı olduğunu belirten Hasan Rahvalı, inşaat mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilere işletme alanında yüksek lisans yapmalarını önerdi. Teknik müşavirlik hizmetleri alanında pozisyon alabileceklerini de belirten Rahvalı, öğrencilerin gelecekte bu alanlarda var olmalarının Türkiye’nin dünya inşaat sektöründen aldığı payı arttıracağını söyledi.



Geri Dön