19 / 04 / 2024

Konut satışları belirsizliklere rağmen artış gösterdi!

Konut satışları belirsizliklere rağmen artış gösterdi!

Seçim ve Ramazan’a rağmen Haziran’da 110 bin 657 konut satıldı. 6 aylık satış 635 bine dayandı. İç piyasa ivme kaybetmeye başlasa da yabancılara satış, tarihi seviyeye geldi.



Konut satışları belirsizlik dinlemiyor. Bu yılın başından itibaren artan satışlar, Haziran ayında seçim ve Ramazan’ın etkisiyle ivme kaybetse de yükselişini sürdürdü. Türkiye genelinde Haziran’da yüzde 19.1 artışla 110 bin 657 konut satıldı. Ocak-Haziran döneminde de geçen yıla oranla yüzde 21 artışla  635 bin 80 konut satışı yapıldı. İç piyasa ivme kaybederken yabancılar büyük bir atak yaptı. Yabancılara Haziran’da 2 bin 256 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, aylık satışlarda tarihi rekor olarak kayıtlara geçti. 

 

İvme kaybediyor

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, konut satışları ivme kaybederek yükselişini sürdürüyor. Nisan’da seçim öncesi yatırım yapmak isteyenlerin etkisiyle yüzde 42.7 artışla sıçrama yapan konut satışlarındaki artış Mayıs’ta yüzde 19.4’e gerilemişti. Haziran’da artış oranı yüzde 19.1’e indi. Ancak 7 Haziran sonrasında hükümetin kurulamaması ve Ramazan durgunluğuna rağmen satılan 110 bin 657 konut, sektörü memnun etti. 

 

Yabancılara satışta rekor kırıldı 

 

YABANCILARA satış da ne seçimden ne Ramazan’dan etkilendi. Haziran ayında yabancılara yüzde 32.4 artışla 2 bin 256 konut satışı yapıldı. Bu rakam, bir ay boyunca yabancılara yapılan en yüksek satış adedi oldu. Yabancıların Ocak-Haziran döneminde aldıkları konut adedi ise yüzde 21.7 artışla 10 bin 353 oldu. Yabancıların en çok tercih ettiği iller İstanbul ve Antalya oldu. Satışlarda İstanbul, bir kez daha Antalya’yı geride bıraktı. 

 

Kredili satış azalıyor

 

TÜRKİYE genelinde ipotekli konut satışları Haziran’da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.5 artış göstererek, 40 bin 503’e yükseldi. İpotekli satışlar Nisan’da yüzde 96.5, Mayıs’ta yüzde 34.7 artış kaydetmişti. Faizlerin yükselmesi, ipotekli satışların yavaşlamasına neden oldu. Toplam satışlar içinde ipotekli satışın payı yüzde 36.6 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı da Haziran’da, geçen yıla göre yüzde 20.1 artarak 51 bin 202 oldu. İkinci el konut satışı yüzde 18.2 artışla 59 bin 455’e çıktı. 

 

Yavaşlama bekleniyor

 

KONUT satışları Haziran ayını yükselişle geçirse de önümüzdeki aylarda daha fazla ivme kaybı bekleniyor. Bunun nedeni olarak hem henüz bir hükümetin kurulamaması hem de Türkiye’nin sınırda yaşadığı gerginlikler gösteriliyor. Temmuz ayı hem bayram, hem de yaz mevsiminin etkisiyle yavaş geçerken, Temmuz sonunda sınırda IŞID ile yaşanan gerginliğin önümüzdeki aylarda satışları olumsuz etkilemesi bekleniyor.


Vatan


Geri Dön