02 / 05 / 2024

Konut satışları çakıldı!

Konut satışları çakıldı!

Konut sektörü alarm veriyor. Türkiye'de konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.2 düştü. İpotekli, yani Mortgage ile satışlardaki düşüş ise yüzde 32.3'e ulaştı.



Türkiye'de konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.2 düştü. İpotekli, yani Mortgage ile satışlardaki düşüş ise yüzde 32.3'e ulaştı. Veriler, sektörün geçen yılın aynı aya göre daha düşük olan faiz oranları ile bile satış yapamadığını gösteriyor. 


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, temmuzda konut satışları 85 bin 101 adet olurken; ocak-temmuz döneminde yüzde 9.7 gerileyerek 609 bin 877 adet olarak gerçekleşti. Buna göre, haziranda yüzde 3.6 gerileyen konut satışları, temmuzda sert düştü. 


İpotekli satış olarak nitelenen konut kredili işlemler ise 30 bin 912 adet oldu. İpotekli satışlarda gözlenen sert düşüşe karşın, faizlerdeki gerilemeye paralel ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı temmuzda artmaya devam etti ve yüzde 36.3 oldu. Bu oran haziranda yüzde 34.5, mayısta yüzde 32.9, nisanda ise yüzde 28 olmuştu. 


Mayısta faiz indirimlerine başlayan TCMB, art arda üç ayda gittiği indirimlerle faizleri 175 baz puan düşürdü. Konut kredi faizleri mevcut durumda 10 yıllık vadede yüzde 0.9-1 barajında seyrediyor. Yüzde 1'in altındaki faiz oranları, konut alımı için teşvik edici olarak nitelendiriliyor. Geçen yıl i temmuzda faizler yüzde 1'in üzerindeydi. 


Küçük ve kurumsallaşmamış firmaların satışları çok düştü. Düşen faizlere rağmen satış yapamayan sektörde kısa vadede büyük kazanç beklenmiyor. 


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya "Türkiye etrafındaki olayların düşen satışlarda etkisi olmuş olabilir. Yurt içinde talep eksikliği olmasına rağmen yurtdışı ile kompanse ediyoruz. Ama piyasada da düşen satışlardan bahsediliyor. Faizler düştü. 


Yüzde 1'in altına indi. Buna rağmen satışlar düşüyor. Kısa vadede bazı segmentlerde fazla arz var" dedi. 


Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan Dumankaya "Konutta fiyatlar delicesine artmaz diyorduk zaten. Kısa vadede çok ciddi kazanacağım diyorsan şu an öyle bir ortam yok" yorumunu yaptı. Adını açıklamak istemeyen bir sektör temsilcisi, bu durumun büyük firmaları henüz etkilemediğini, ama küçük ve kurumsallaşmamış firmaların satışlarının çok düştüğünü, bu firmalar arasında zorlananlar olabileceğini dile getirdi. 


TÜİK verilerine göre, temmuzda ilk satışlar yüzde 20 düşüşle 39 bin 373 adet; ikinci el satışlar da yüzde 20.4 düşüşle 45 bin 728 adet oldu. Yabancılara ise yüzde 32 artışla 1.473 konut satışı yapıldı. 


Cumhuriyet 


Geri Dön