24 / 04 / 2024

Konut satışları önümüzdeki dönemde rekor kıracak!

Konut satışları önümüzdeki dönemde rekor kıracak!

Bir yandan TÜİK diğer yandan GYODER'in konut satışına ilişkin istatistikleri, gayrimenkul sektörünün önümüzdeki süreçte satış rekorları kıracağını gösterdi. Nitekim sektörün ileri gelenleri de 'konut satışında rekor olacak' görüşünde birleşti.



Bir yandan TÜİK diğer yandan GYODER'in konut satışına ilişkin istatistikleri, gayrimenkul sektörünün önümüzdeki süreçte satış rekorları kıracağını gösterdi. Nitekim sektörün ileri gelenleri de 'konut satışında rekor olacak' görüşünde birleşti. Yabancılara konut satışı önemini koruyor. 2014 ve 2015'in ilk 9 aylık satış verilerine göre çok sayıda ülkenin Türkiye'den konut alımını artırdığı gözlendi. 


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Ekim ayı konut satış istatistiklerini açıklamasının ardından gözler bu yöne çevrildi. Çünkü TÜİK verileri, seçim döneminde yavaşlayan konut satışlarının giderek artacağının habercisi oldu. Öte yandan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER), 3. Çeyrek Raporu'nda da konut satışlarındaki yukarı yönlü seyir açıkça gözleniyor. TÜİK Ekim ayı verilerine göre, Türkiye genelinde Ekim'de 104 bin 98 konut satışı gerçekleştirildi. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 12.6, geçen yılın aynı ayma göre de yüzde 8.8 arttı. Buna göre, Türkiye genelinde satılan konut sayısı Eylül'de 92 bin 83 iken, geçen ay 104 bin 98'e yükseldi. İstanbul 18 bin 468 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 17.7) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 11 bin 28 konut satışı (yüzde 10.6) ile Ankara, 5 bin 987 konut satışı (yüzde 5.8) ile de  İzmir  izledi. . 


'SATIŞ REKORU KIRILACAK' 

Sektörün ileri gelenleri ise bu sonuçlardan hayli memnun. Artışın devam edeceği yönünde ortak görüşe sahip. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Temkinli başlayan 2015 yılını yeni bir rekorla kapatabiliriz" diyerek, "Yaşadığımız iki genel seçime rağmen yılın ilk on ayında bir milyon konut satışını geçen sektörümüzde asıl artışın Kasım ve Aralık ayında gerçekleşmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Genel seçimin Kasım ayında tekrarlanmasından dolayı o süreçte konut satışlarında beklenen artışın yaşanamadığına dikkat çeken Durbakayım, "Kasım ve Aralık aylarında yüz bin adetin üzerinde satış olmasını; yıl bazında ise bir milyon 250 binin üzerinde bir konut satış adedi yakalayarak geçen yılın tamamında gerçekleşen 1 milyon 165 bin adeti aşarak rekor kırmayı ümit ediyoruz" dedi. 


ARTIŞ BEKLİYORUZ' DKY 

İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise yıl sonunda kadar konut satışlarının 1 milyon 250 binin adedin üzerine çıkabileceğini söyledi. Dumankaya, "Faiz oranlarındaki yukarı yönlü hareket nedeniyl^ ipotekli satışlar azaldı. Bu aydan itibaren faiz oranlarında bir miktar gerileme sonucunda ipotekli satışlar tekrar artışa geçebilir. Yılın son iki ayında da satışlarda artış bekliyoruz. Firmaların bu yıl büyük fiyat artışı yapacaklarını düşünmüyorum" diye konuştu. 


'İNŞAATIN YILDIZI 2016'DA PARLAYACAK' 

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de, "Siyasi belirsizlikler nedeniyle 2015 kayıp olmasına rağmen konut satışında sektör olarak adım adım rekora gidiyoruz" dedi. İnşaat sektörünün 2016'da yıldızının parlayacağına dikkat çeken Demir, bu yılın son aylarının toparlanmayla 2016 yılında konut satışlarında yine bir rekor yılı olmasını beklediklerini söyledi. 




Bülent Yoldaş/Posta



Geri Dön