19 / 03 / 2024

Konut satışları son iki yıldır çok hızlı yükseliyor!

Konut satışları son iki yıldır çok hızlı yükseliyor!

TÜİK'in tapu kayıtlarından oluşturduğu verilere göre, ekim ayında 130 bin 274 konut satıldı. Geçen yılın aynı ayında satılan konut sayısı 104 bin 98’di. Buna göre ekim ayında konut satışları yıllık bazda yüzde 25,1 artış gösterdi.



Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) tapu kayıtlarından oluşturduğu verilere göre, ekim ayında 130 bin 274 konut satıldı. Geçen yılın aynı ayında satılan konut sayısı 104 bin 98’di. Buna göre ekim ayında konut satışları yıllık bazda yüzde 25,1 artış gösterdi.


Ekim ayında yaşanan artışın büyük ölçüde kredili satışlardan kaynaklandığı anlaşılıyor. Çünkü ekim ayında ipotekli satışlarda yaşanan yıllık artış yüzde 71,8’i bulurken, diğer satışlardaki yıllık artış yüzde 8’de kalıyor. Burada ipotekli satışın, borçlanarak satın alınan konutun kredi teminatı olarak yine aynı konutun gösterilmesi demek olduğunu belirtelim.


Önceki aylarda ya gerileyen ya da çok az artış gösteren konut satışları eylül ayında da yüzde 17,8 gibi yüksek oranlı bir yıllık artış göstermişti. Bu artış da yine büyük ölçüde kredili satışlardan kaynaklanmıştı. Eylül ayında ipotekli satışlardaki yıllık artış yüzde 46,7’yi bulurken, diğer satışlardaki yıllık artış ise yüzde 4,8’de kalmıştı.


Konut satışlarının son iki ayda ve üstelik de kredili olarak bu kadar hızlı yükselmesinin nedeni, aynı dönemde faizlerde yaşanan düşüş gibi görünüyor. 15 Temmuz öncesinde yüzde 14’e yakın olan konut kredisi faizleri eylül ayında yüzde 12 dolayına kadar indi ve ekim ayında da bu düzeyde kaldı. Bu durum konut talebini olumlu etkilemişe benziyor.


Ancak bunun böyle devam etmesi zor. Para politikasında geçen hafta başlayan sıkılaştırma muhtemelen konut kredisi faizlerini tekrar yükseltecek ve bu da talebin zayıflamasına neden olacak. Kur artışları konut fiyatlarına yansımaya başladığında da talep olumsuz etkilenecek. 


Ekonomist


Geri Dön