25 / 04 / 2024

Konut satışlarında KDV iadesi!

Konut satışlarında KDV iadesi!

Katma Değer Vergisi Kanunu ve ilgili tebliğleri gereğince KDV iadesi yapılabiliyor. Peki, KDV iadesi hangi koşullarda mümkün oluyor? Konut satışlarında KDV iadesi mümkün mü? KDV iadesi hangi konut satışlarında yapılır?



Konut satışlarında KDV iadesi!

Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili uygulamalar Katma Değer Vergisi Kanunu ve Kanuna bağlı olarak Maliye tarafından yayımlanan sirküler ve tebliğler kapsamında açıklanıyor. Peki KDV iadesi hangi koşullarda mümkün oluyor? Konut satışlarında KDV iadesi mümkün mü? KDV iadesi hangi konut satışlarında yapılır?


KDV iadelerine ilişkin esaslar; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/2. maddesinde şu şekilde açıklanıyor:


“Bir vergilendirme döneminde indirilecek KDV toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan KDV toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez. 


Şu kadar ki, 28. madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulu’nca tespit edilecek sınırı asan vergi, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçlan ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51’i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan isletmeler ile organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi nakden iade edilir. 


Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet gruplan ile sektörler itibariyle, iade hakkını kısmen veya tamamen ya da amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi ile sınırlı olmak üzere kaldırmaya; Maliye Bakanlığı bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir.”


Buna karşın 30.12.2007 tarihinde yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname Eki “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin” Karar uyarınca mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları bu Karara ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak yeniden belirlenmiştir. 

 

Söz konusu Kararname eki l sayılı listenin 11. sırasında net alanı 150 m2’ye kadar konutları yer almaktadır. Buna göre, söz konusu Kararname ile net alanı 150 m2’nin altında olan konutların tesliminde % 1 oranında KDV uygulanmasına imkân tanınmıştır.


119 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’ne göre, indirimli orana tabi olmayan teslim ve hizmetler ile indirimli orana tabi işlemelerle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen vergiler iade hesabında dahil edilmeyecektir.


Taşınmaz ve taşınmaz niteliği taşıyan mal ve hakların satışında KDV!



Geri Dön