28 / 03 / 2024

Konut satışlarında yükseliş sona erdi!

Konut satışlarında yükseliş sona erdi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nım (TÜİK) tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre, eylül ayında 92 bin 483 adet konut satıldı. Geçen yılın aynı ayında 115 bin 786 konut satılmıştı.



Türkiye İstatistik Kurumu’nım (TÜİK) tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre, eylül ayında 92 bin 483 adet konut satıldı. Geçen yılın aynı ayında 115 bin 786 konut satılmıştı. Buna göre eylül ayında konut satışlarında yıllık bazda yüzde 20,1 gerileme yaşandı.


Konut satışlarında şubat ayından bu yana kesintisiz bir yükseliş vardı. Konut satışları ocak ayında geçen yıl-ki düzeyinin yüzde 1,7 altında kaldıktan sonra sürekli yükseliş göstermişti. Bu yükseliş nisan ayında yüzde 42,7’ye kadar çıkmıştı. Yedi ay süren bu yükseliş dönemi eylül ayında sona erdi.


Konut satışlarında eylül ayında görülen düşüşün bir nedeni, bu aya denk gelen Kurban Bayramı tatili olabilir. Geçen yıl ekim ayma denk gelen Kurban Bayramı bu yıl eylül ayma kaymıştı. Bayram tatilleri sırasında hem vatandaşın gündeminin farklı olması hem de resmi dairelerin kapalı bulunması, konut satışlarına düşüş yönünde etki ediyor.


Ancak ekim ayında yaşanan düşüş sadece bu “bayram etkisi” ile açıklana-mayacak kadar yüksek. Bu düşüşte muhtemelen bahar aylarından bu yana faizlerde yaşanan yükselişin ve tüketici güvenindeki düşüşün de önemli etkisi var. Bahar aylarında yüzde ll’in altında olan konut kredisi faizleri şu anda yüzde 14’ü aşmış durumda. Bu etkiler konut satışlarında önümüzdeki aylarda da düşüş görebileceğimizi düşündürüyor. Özellikle aralık ayında geçen yılki seviyenin geçilmesi çok zor görünüyor.


Ekonomist


Geri Dön