18 / 04 / 2024

Konut satışlarını seçim ve faizlerin yükselişi etkiledi!

Konut satışlarını seçim ve faizlerin yükselişi etkiledi!

Art arda seçimler, gergin siyasi ortam ve terör olayları konut satışlarına da olumsuz yansıdı. TÜİK'in eylül verisine göre konut satışı yüzde 20.1 azalarak 92 bin 483'e düşerken, kredili satışlarda daha hızlı düşüş yaşandı.



Seçimler, gergin siyasi ortam, terör olayları ve durgun geçen yaz dönemine rağmen 2015 yılında sürekli olarak satışlarını artıran konut sektörü de olumsuzluklardan nasibini aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eylül ayında geçen yılın aynı ayma göre yüzde 20.1'lik düşüşle 92 bin 483 konut satışı yapıldı. Bu son ayların en sert düşüşü olarak kayıtlara geçti. 


Grafiği sürekli olarak artan ve sektörün en çok güvendiği kalem olan yabancıya satışın da ilk defa düşüş göstermesi dikkat çekti. 

Sektör temsilcileri seçimden sonraki ortamın satışlarda belirleyici olacağını ifade ediyorlar. Artan faizle ipotekli konut satışları geçen yıla göre yüzde 33.5 düşerek 28.684 oldu. 


YABANCI DA DÜŞTÜ 


Konut satışlarında İstanbul 15 bin 994 konut satışı ile en yüksek paya sahip il olurken, eylülde Hakkâri'de sadece 11 konut satıldı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 13.4 artarak 53 bin 39 oldu. 


Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 45.8 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 13.1 artış göstererek 62 bin 747 olarak gerçekleşti. 


Düşen konut satışları, son dönemde sürekli artan grafiğe sahip yabancılara satışa da olumsuz yansıdı.  Yabancılara konut satışları yüzde 4.8 azalarak bin 768 olarak gerçekleşti. Eylül ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 359 konut satın aldı. 



İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım:

Konut satışlarını seçim ve faizlerin yükselişi etkiledi!

 


TÜKETİCİ SEÇİCİ OLMAYA BAŞLADI


Konut satışlarına bakıldığında afet yasası ve yabancıya satışın artması nedeniyle bu yıl için yüzde 20'lik artış beklentimizi yakalayamayacağımızı gördük. 


Seçim sonucu herkesi tatmin ederse geçen yılın üzerine çıkabiliriz. Siyasi ve ekonomik olumsuzluklarla birlikte tüketici daha seçici olmaya başladı. 


GYODER Başkanı Aziz Torun:

Konut satışlarını seçim ve faizlerin yükselişi etkiledi!


SEÇİM VE YÜKSELİŞİ ETKİLEDİ 

Seçim ortamı ve faizin arttığı bir ortam diğer faktörlerle birleştiğinde satışlarda düşüş temayülü söz konusu. Buna rağmen projelerin bulunduğu pozisyon, lokasyon gibi tercih edilme faktörleri etkilenme derecesini azaltıyor. İktisatta değişmeyen kural, fiyatı arz ve talebin belirliyor olduğu. 


Habertürk


Geri Dön