25 / 04 / 2024

Konut sektörü, 2012'de 1500 kişiyi işe alacak!

Konut sektörü, 2012'de 1500 kişiyi işe alacak!

2011’in yeniden büyüme yılı olarak nitelendirildiği gayrimenkulde iş ilanları hızla artıyor. Yenibiris.com verilerine göre çalışan ihtiyacı yüzde 110 artmış durumda. Sektörde en çok satış danışmanı aranıyor



Son beş yılda özellikle nitelikli konut projelerinin artması da gayrimenkul sektörüne ilgiyi arttırdı. Yapı-inşaat sektörüyle birlikte gayrimenkulde 1 milyon 910 bin kişi çalışıyor. Bu yıl yüzde 6-7 oranında büyümesi beklenen sektörde iş ilanları ve aynı zamanda başvurular ciddi oranda arttı. İlanlar son 6 ayda yüzde 110 oranında artarken, başvurulardaki artış yüzde 257 oldu. 


Yenibiris.com verilerine göre sektörde şu dönemde 1400 kişi aranıyor. Teknik ara eleman sıkıntısı gayrimenkulde de var. Üst düzey yönetici, mimar ve mühendislerden oluşan taraf ile işçi kesimi arasında köprü görevi yapacak teknikerlere ihtiyaç duyuluyor.  


DANIŞMANLARIN SORUNU ÜCRETLENDİRME


Sektörde en çok gayrimenkul satış danışmanına ihtiyaç duyuluyor. Bu kişilerde aranan başlıca kriterler ise insan ilişkilerini doğru kurabilmek ve bunu ilerletebilmek, teknolojiyi sevmek, kurumsal yapıya bürünebilmek, dış görünüşüne önem vermek  ve ekip çalışmasına uyumlu olmak. Satış danışmanlarının en büyük sıkıntısı ise sadece prim sistemiyle çalışmaları. Sektörün uzmanlarına göre ilk 6 ay kendini idare edecek sermayesi olanlar ileride çok yüksek kazanç elde edebiliyor. 


İSTİKRARLI BÜYÜME YAKALADI 


2011 yılının sonu ve bu yılın ilk çeyreğinde, kentsel dönüşüm alanları, 2B Kanunu ve Mütekabiliyet Yasası sektörde en çok konuşulan konulardı. Yasanın yanısıra kentsel dönüşüm, depreme karşı güçlendirme çalışmaları, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı uygulamaların sektörü daha da hareketlendirmesi bekleniyor. 


İstihdam açısından geçtiğimiz yılı iyi geçiren sektör 2012’ye hızlı başladı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Yenibiriş Dünyası’na yaptığı açıklamada kriz sonrası yeni dönemde sektörün, uluslararası yatırımcıların gözdesi olarak istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme yakaladığını söyledi. 2012’nin ilk üç ayında, önceki yıla göre çok daha pozitif bir tablo yaşandığını söyleyen Gökkaya, bu yıl temkinli bir büyüme bekliyor ve yeni yasa ve gelişmelerin yanısıra sektörde kurumsallaşma arttığı takdirde büyüme ve yabancı yatırımların artacağını belirtiyor.  


Bazı sektör oyuncularına, istihdam planları ve 2012’yle ilgili öngörülerini sorduk. İşte görüşler...


“700 kişiyi istihdam edeceğiz”  


Realty World Eğitim ve Franchise Yöneticisi Gürkan Akkuş: Gayrimenkul pazarlama sektörü ülkemizde özellikle son 10 yılda hızla büyüdü. 2000’de emlakçı üzerinden yapılan işlemlerin payı yüzde 20 iken, artık bu oran yüzde 52 oldu. 2015’te yüzde 30’lara düşmesi bekleniyor. 


Hem ciro hem çalışan sayısı olarak bu kadar büyüyen bir sektörün en büyük sıkıntısı insanların gayrimenkul danışmanlığını meslek olarak görmemesi. Sabit maaş yerine prime dayalı olması da istihdamla ilgili en büyük sıkıntı. 


 Türkiye ve KKTC’de bulunan 161 franchise ofisimizde toplam 1300 emlak danışmanı çalışıyor. Hedefimiz yıl sonunda 220 franchise ofis sayısına ulaşarak danışman sayımızı 2000’e çıkarmak. Gayrimenkul danışmanlığı normalde yüksek gelir sağlamanın dışında bir kariyer planlaması içermez. Realty World sisteminde sağlam bir kariyer planlaması vardır. Danışmana kendi takımının kaptanı olma şansı verilir ve ekibinin elde ettiği kazançtan ilave gelir elde eder. 


“Deneyimsiz yeni mezunları alıp eğitim veriyoruz” 


Remax Pusula Broker’ı Zeynep Tezcan: RE/MAX’ın Türkiye’de 230 ofisi, 2000 civarında danışmanı var. Gayrimenkul aracılık hizmetlerinin bizler gibi kurumsal firmalar tarafından yönetilmesine doğan ihtiyacın nedeninin gelişen teknoloji ve bilgi çağında artık hizmetin hızlı sonuç vermesi beklentisinin olduğunu düşünüyorum. Biz danışmanlarımızı A’dan Z’ye eğitiyoruz. Deneyimsiz yeni mezunlar RE/MAX Pusula’da 3 ayrı modelde kendilerini geliştirebilir: 


1) Sektörde eski bir danışmanımızın asistanlığını üstlenir ve sahada danışman stajyeri olarak yetişir. 

2) Ofis içi stajyer olabilir, ofis içi hizmetlere destek verip kendini geliştirebilir.

3) Gayrimenkul danışmanlığı için stajyer olarak ofisimize başvurabilir, ofis içi eğitimleri aldıktan sonra sisteme resmi geçiş yapabilir. 


“Kalifiye elemanlar kapışılıyor” 


Hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu: Yeni projelerin ardı ardına yükselmesi, ikinci el gayrimenkul pazarını da hareketlendiriyor. Bu yıl kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Yasası gibi unsurlar doping etkisi yaratacak. Birçok yan sektör de olumlu etkilenecek. Yılın üçüncü çeyreğinde sektörün ve buna bağlı istihdamın üst seviyelere tırmanacağını düşünüyorum. İnşaat firmaları ağırlıklı olarak rakip firmalarda yetişmiş kalifiyeli elemanları tercih ediyor. Bence yanlış bir strateji. Bunun yerine üniversite mezunu işsiz gençlerimize fırsat verilmeli.

Son dönemde İstanbul’un dışında Antalya’da emlak ilanları oldukça arttı. Turizmin Barselona’yla yarışır hale gelmesi, şehrin cazibesini ve dolayısıyla ilan sayısını artırıyor.  Şirketimizde 65 kişi çalışıyor. Ağırlıklı olarak saha satış ve tele marketing departmanlarında elemanlarımız var.  


Geliştirdiğimiz iphone ve Android işletim sistemine özel uygulamalarla ilan aramayı daha kolay hale getirdik. Artık ziyaretçiler sokak sokak gezmeden, bilgisayarlarından, tabletlerden, cep telefonlarından kolaylıkla birden çok eve bakabilecek, kıyaslayabilecek ve kesesine uygun konutu bulabilecek. Ayrıca benzersiz bir uygulamayı hayata geçirerek günlük kiralık kategorisini yayına aldık. Tatil bütçesi olmayanları, otelin bir odasıyla sınırlı kalmak istemeyenleri, farklı bir tatil yaşamak isteyenleri bu sayfada buluşturuyoruz.


Gayrimenkul sektöründe en çok aranan pozisyonlar


Satış danışmanı 

Değerleme uzman yardımcısı

Portföy yetkilisi

Ön muhasebe elemanı 

Teknik ofis mühendisi 

Yönetici asistanı


Yenibiris.com


Geri Dön