25 / 04 / 2024

Konut sektörü toparlanıyor ve işletmeler yeniden yatırım yapıyor!

Konut sektörü toparlanıyor ve işletmeler yeniden yatırım yapıyor!

AMP Capital Yatırım Strateji Başkanı ve Başekonomisti Shane Oliver, "Şu anda istihdam 2008 yılına kıyasla daha iyi seviyede, işsizlik yüzde 5 azaldı, güven arttı, konut sektörü toparlanıyor ve işletmeler yeniden yatırım yapıyor" diye konuştu.



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekim toplantısına ait tutanakların açıklanmasının ardından, ilk faiz artırımının aralık ayında gerçekleştirileceğine ilişkin beklentiler güçlenirken, ekonomistler faiz artırım sürecinin kademeli olacağı görüşünde birleşti.


Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün akşam yayımlanan 27-28 Ekim tarihli toplantı tutanakları, birçok Fed yetkilisinin faiz artırımına aralık ayında başlanmasını desteklediğini ortaya koydu. 


AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AMP Capital Yatırım Strateji Başkanı ve Başekonomisti Shane Oliver, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artırımına aralıkta gideceği ihtimalinin güçlenmesinin yakın vadede hisse senedi piyasasında daha fazla volatiliteye (oynaklık) neden olabileceği uyarısında bulundu.


Oliver, Fed'in faiz artırımına yatkın olduğunu, ancak bunun anlaşılabilir nedenleri bulunduğunu aktararak, "Çünkü alışılmışın dışında gevşek para politikaları, büyüme ve istihdamı desteklemek için uygulandı. Şu anda istihdam 2008 yılına kıyasla daha iyi seviyede, işsizlik yüzde 5 azaldı, güven arttı, konut sektörü toparlanıyor ve işletmeler yeniden yatırım yapıyor" diye konuştu.


Aralık ayında faizlerin yükseltileceği beklentilerinin artmasıyla hisse senedi piyasalarında bazı endişelerin geri döndüğüne işaret eden Oliver, şunları kaydetti:


"Fed'in faiz artırımının dolarda yukarı yönlü baskı yaratması ve bunun emtia fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirmesi gibi durumlar, gelişen ülke ekonomilerinde problemlere neden olmuş, tüm bunlar ABD ekonomik büyümesi üzerinde olumsuz etki yaratmıştı. Sonuç olarak bu aya kadar geçen sürede hisse senedi piyasaları, emtia fiyatları ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde yeniden ortaya çıkan bazı volatilite veya doğrudan bir düşüş görülmüştü. 


Fed'in gevşek para politikaları uygulamaya başlamasından bu yana faizlerde artırıma giden ülkeler uzun bir liste oluşturdu. Tüm bunlar göz önüne alındığında, Fed'e ilişkin gerginliğin aralık ayı kararı alınana kadar süreceğini söyleyebiliriz."


Oliver, Fed'e ilişkin çok fazla endişelenilmemesi gerektiğini savunarak, bunun için birtakım nedenler olduğunu dile getirdi.


İlk faiz artırımının, ABD ekonomisindeki iyileşmenin devam etmesine bağlı olmasını bu nedenler arasında gösteren Shane Oliver, "Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), Çin ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerde hala gevşek para politikalarının uygulanması, yükselen doların Fed'i kısıtlaması, faiz artırım sürecin büyük ihtimalle kademeli olacağı ve dolar bazlı olmayan hisse senetleri de nedenler arasında. Ben süregelen büyüme ve enflasyon oranlarına baktığımda, faiz artırımının çok kademeli olacağını öngörüyorum" değerlendirmelerini yaptı.


 


- "FOMC tutanakları 'aralık' vurgusunu tekrar etti"

PhillipCapital Türkiye Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar ise dün açıklanan tutanakların, 15-16 Aralık kritik Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde önemli dönemeçlerden biri olduğunu, aralık ayına vurgu yapan bir tonu ortaya serdiğini söyledi.


Bunu karşın, tutanaklarda veriye bağımlı sürecin altının çizildiğini belirten Bayraktar, bu çerçevede aralık ayı toplantısı öncesinde açıklanacak kasım tarım dışı istihdam verisinin önemli olacağını dile getirdi.


Bayraktar, ekim ayında 250 bin artışla beklentilerin üzerinde açıklanan istihdam verisinin, fiyatlamalarda önemli dalgalanmalar yarattığını anımsatarak, şunları ifade etti:


"Söz konusu artış dinamiğinin devam etmesinin şu noktada çok da rasyonel olmaması nedeniyle, ileriki dönemlerde daha düşük bir istihdam artışının beklenmesi gerektiği Fed dahil birçok analist tarafından da belirtiliyor. İşsizlik oranının yüzde 5'lere gerilmesi ve doğal orana artık çok yakın duruş, 200 bin üzeri tarım dışı istihdam artışı hızının daha fazla devam ettirilemez olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla burada tahmin yapıcıların kasım ayı için beklentileri ile gerçekleşen rakam arasındaki fark önemli bir volatilite kaynağı olabilecek."


Tutanaklarda aralık vurgusuna rağmen, hala veriye bağlı sürece güçlü bir şekilde işaret edilmesinin "dengeli mesaj verme çabası" olarak görüldüğüne işaret eden Bayraktar, bu durumun ayrıca faiz artırmama ihtimalinin de masada olabileceğinin sinyali olabileceğini dile getirdi.


Bayraktar, FOMC üyelerinin genel olarak sürecin çok daha kademeli ve yavaş olacağı konusunda hemfikir göründüğüne dikkati çekerek, "Bu da gelişmekte olan ülkeler çerçevesinde baz senaryo olarak alınan ve dolayısıyla özellikle 2016'nın ilk yarısında fırsat pencerisi yaratan bir unsur olarak ön plana çıkıyor" diye konuştu.


AA


Geri Dön