23 / 04 / 2024

Konut sektöründe Anadolu’ya ilgi artıyor!

Konut sektöründe Anadolu’ya ilgi artıyor!

Keller Willams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, ülke genelinde artan refah artışı nedeniyle İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Bursa, Kocaeli, Mersin, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi illerdeki konut satışlarındaki artışı mercek altına aldı.



Son yıllarda İstanbul,  İzmir  ve  Ankara  gibi metropol illerin dışında Anadolu’da da konut yatırımları hız kazandı. Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, 2015 yılında Türkiye’de konut sektörünün yüzde 12 büyüdüğünü hatırlatarak “Türkiye’de konut sektörü yüzde 12 büyürken Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyen iller var. İstanbul’da yüzde 16, Bursa ve Kocaeli’nde yüzde 21, Mersin’de ise yüzde 17 büyüme yaşandı. Bu bize Türkiye’de artık yerel halkın kendi illerine yatırım yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor” dedi.


Gelişen bölgelerde metrekare fiyatları yükseliyor

Türkiye’de satışların yüzde 40’ının hala İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştiğini belirten Erol “Bursa, Mersin ve Kocaeli’nde 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 20 civarı bir artış yaşandı. Bu da refah düzeyinin ülke genelinde arttığına bir işaret. Sadece büyük illerde değil, Türkiye genelinde yatırım yapılıyor” diye konuştu. Türkiye’deki gelişen illerin metrekare fiyatları ile ilgili de bilgi veren Erol, “Bursa’da metrekare fiyatları yüzde 17 artarak 1.400 liraya ulaştı. Mersin’de yüzde 25 artarak, 1.400 liraya, Kocaeli’nde ise yüzde 24 artarak 1.200 liraya yükseldi.”


Bursa’ya yabancıların ilgisi yüzde 63 arttı

İstanbul’daki kısıtlı arsa stoğu ve fiyatlardaki artış nedeniyle yatırımcıların civar illere yöneldiğini belirten Erol “Gebze, her gün binlerce bireyin İstanbul’dan geldiği bir destinasyon. Çok sayıda fabrika, yüksek hacimli iş yeri var. Bu nedenle bu bögelere de yatırım yüksek ve her gün artıyor” dedi. Yabancı yatırımcıların ise Türkiye genelinde Bursa’ya ilgisi olduğunu belirten Erol “2015 yılında yabancı yatırımcıların konut yatırımlarında Türkiye genelinde yüzde 20’lik bir artış yaşandı. Ağırlıklı olarak Irak, Suudi Arabistan,Kuveyt ve Rusya’dan ilgi yüksek. Bursa özelinde bakacak olursak yabancıya satışta 2014’ten bugüne yüzde 63 artış yaşandı” dedi.


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İnşaatçılar Anadolu'yu radarına aldı. Emlak Konut hamlesiyle birlikte başlayan yatırım hareketin en önemli etkeni ise, KDV oranları sebebiyle arsa fiyatlarının Anadolu'da düşük olması


Konut sektöründe büyük şehirler dışında Anadolu'ya ilgi artıyor. İlk olarak Emlak Konut GYO'nun başlattığı açılım, sektörün yatırım iştahını Anadolu şehirlerine kaydırdı. Şirketler, ülke genelinde artan refah artışı nedeniyle İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Bursa, Denizli, Kocaeli, Mersin, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi illerdeki konut satışlarındaki artış nedeniyle bu bölgeleri mercek altına aldı. Önümüzdeki ay Teknik Yapı, Denizli'de Evora konseptinde yeni bir projeyi satışa çıkarmaya hazırlanırken, Özyurtlar, Gaziantep'de Alman bir grupla ortak projeye imza atacak. YDA Group, Kayseri ve Konya'da projeler üretecek. Emlak Konut GYO'nun Anadolu açılımı da Nevşehir, Niğde gibi birçok ilde hareketlilik yaratacak. 


KDV'NİN ROLÜ BÜYÜK 

İnşaatçıların Anadolu'ya kaymasındaki en büyük etkenlerden biri de KDV oranları. Arsa rayiç bedellerinin düşük olması ve daha büyük arsaların bulunabilmesi firmaları Anadolu şehirlerine yönlendirdi. 2013'te yapılan KDV düzenlemesiyle büyükşehirlerde rayiç bedeli 500 liranın altında olan arsalar yüzde 1, 500-1000 lira arasında olan arsalar yüzde 8, 1000 lira ve üzeri arsalar ise yüzde 18 KDV üzerinden değerlendirilmeye başlandı. 


TABANA YAYILDI 

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "İstanbul'da yüzde 16, Bursa ve Kocaeli'nde yüzde 21, Mersin'de ise yüzde 17 büyüme yaşandı. Bu bize Türkiye'de artık gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor" dedi. 


İSTANBUL'DA ARSA BULMAK ZORLAŞTI

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul'da hem uygun fiyatlı hem de problemsiz arsa bulmanın artık mümkün olmadığını belirtti. Durbakayım,"Anadolu'da da artık devletin yatırım yaptığı, sanayi ve ticarette gelişen birçok şehir var. Bu zamana kadar bazı markalı konutlar yapıldı, yatırımlar artacak" dedi. 


Sabah


Haber Hakimiyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Konut sektöründe büyük şehirler dışında Anadolu'ya ilgi artıyor. Keller Willams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, ülke genelinde artan refah artışı nedeniyle Mersin'inin de konut satışlarındaki artışı mercek altına aldı. 

MERSİN'DE YÜZDE 20 ARTIŞ

Son yıllarda İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropol illerin dışında Anadolu'da da konut yatırımları hız kazandı. 


Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, yazılı açıklamasında; 2015 yılında Türkiye'de konut sektörünün yüzde 12 büyüdüğünü hatırlatarak "Türkiye'de konut sektörü yüzde 12 büyürken Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyen iller var. İstanbul'da yüzde 16, Bursa ve Kocaeli'nde yüzde 21, Mersin'de ise yüzde 17 büyüme yaşandı. Bu bize Türkiye'de artık yerel halkın kendi illerine yatırım yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor" dedi. 


Türkiye'de satışların yüzde 40'ının hala İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştiğini belirten Erol "Bursa, Mersin ve Kocaeli'nde 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 20 civarı bir artış yaşandı. Bu da refah düzeyinin ülke genelinde arttığına bir işaret. Sadece büyük illerde değil, Türkiye genelinde yatırım yapılıyor" diye konuştu. Türkiye'deki gelişen illerin metrekare fiyatları ile ilgili de bilgi veren Erol, "Bursa'da metrekare fiyatları yüzde 17 artarak 1.400 liraya ulaştı. Mersin'de yüzde 25 artarak, 1.400 liraya, Kocaeli'nde ise yüzde 24 artarak 1.200 liraya yükseldi." 


Hakimiyet



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut sektöründe büyük şehirler dışında Anadolu'ya ilgi artıyor. Keller Willams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Bursa, Kocaeli, Mersin, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi illerdeki konut satışlarındaki artısı mercek altına aldı. Erol, 2015 yılında Türkiye'de konut sektörünün yüzde 12 büyüdüğünü hatırlatarak "Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyen iller var. İstanbul'da yüzde 16, Bursa ve Kocaeli'nde yüzde 21, Mersin'de ise yüzde 17 büyüme yaşandı. Bu bize Türkiye'de artık yerel halkın kendi illerine yatırım yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor" dedi. 


METREKARE FİYATLARI YÜKSELİYOR 

Türkiye'de satışların yüzde 40'ının hala İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştiğini belirten Erol "Bursa, Mersin ve Kocaeli'nde 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 20 civarı bir artış yaşandı. Sadece büyük illerde değil, Türkiye genelinde yatırım yapılıyor" dedi. 


Meydan




Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut sektöründe büyük şehirler dışında Anadolu'ya ilgi artıyor. Keller Willams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, ülke genelinde artan refah artışı nedeniyle İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Bursa, Kocaeli, Mersin, Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi illerdeki konut satışlarındaki artışı mercek altına aldı. Erol, 2015 yılında Türkiye'de konut sektörünün yüzde 12 büyüdüğünü hatırlatarak, "İstanbul'da yüzde 16. Bursa ve Kocaeli'nde yüzde 21, Mersin'de ise yüzde 17 büyüme yaşandı. Bu bize Türkiye'de artık yerel halkın kendi illerine yatırım yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığının işaretlerini veriyor" dedi. 



Dünya



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Son yıllarda İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerin dışında Anadolu şehirlerinde de konut yatırımları arttı. 2015'te konut sektörü yüzde 12 büyürken İstanbul yüzde 16, Bursa ve Kocaeli yüzde 21, Mersin yüzde 17 büyüdü. Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol'a göre bu artışlar yerel halkın kendi şehrine yatınm yaptığını ve gayrimenkul hareketinin tabana yayıldığım gösteriyor. 



Zaman


Geri Dön