24 / 04 / 2024

Konut sektöründe Arap baharı yaşanıyor!

Konut sektöründe Arap baharı yaşanıyor!

Konut sektöründe adeta "Arap Baharı" yaşanıyor. Arap yatırımcılar, beğendikleri konut projelerinden milyon dolarlık alım yaparken, ağırlıklı termal bölgeleri tercih ediyor. Türkiye'yi tercih nedenleri arasında ezan sesi duyup, helal yemek bulunuyor...



Konut sektöründe adeta "Arap Baharı" yaşanıyor. Arap yatırımcılar, beğendikleri konut projelerinden milyon dolarlık alım yaparken, ağırlıklı termal bölgeleri tercih ediyor. Yalova'da şimdiden mahalle kuran yatırımcıların Türkiye'yi tercih nedenleri arasında ezan sesi duyup, helal yemek bulunuyor.



Türkiye'nin artan değeri Arapların yurt dışındaki mülk edinme tercihlerini değiştirdi. Bugüne kadar emlak alımı için ağırlıklı Fransa ve İngiltere'ye giden Arap yatırımcılar, artık milyon dolarlık projelerden 10'a ulaşan konut satın almaya başladı. Arapların yurt dışındaki yazlıkları olarak isimlendirilen Suriye, Lübnan ve Mısır'ın yerini İstanbul, Bursa gibi şehirler almaya başladı. En büyük tercihilerin başında deniz geliyor. Bu nedenle ağırlıklı İstanbul tercih ediliyor. Hem yeşil hem oksijen olsun diyen Bursa'yı tercih ediyor. Termal tercihinde ise Yalova öne çıkıyor. Termal sağlığı seven Araplar Yalova'da adeta kendilerine ait mahalleler kurdu. Türkiye ve özellikle tercihin en büyük etki ezan sesini duyuyor olmaları.


TÜRK YATIRIMCILARI ARAPLARI KEŞFETTİ


Türk gayrimenkulcüleri de Araplardan gelen sıcak parayı keşfetti. Dubai, Doha gibi yerlerde ofis açtı. Bazı aracı kurumlar Türkiye'ye charter turları düzenleyerek hem tatil yaptırıyor hem de Türkiye'de konut satışı yapıyor. Kalabalık ve geniş aile olan Arapların tercihi metrekaresi büyük evler. Arapların tercihleri İnşaat projelerinin içeriğini değiştirdi. Daha çok 4 artı 1 ve daha geniş daireler projelerde yerini büyüttü. Tercihlerin diğer bir yönü ise Arap ailelerin korunaklı evler istemesi. Yani kendi bahçesi olan kapalı mekanları bol evler.


Marina ilgi çekici


Körfez yatırımcısı Beylikdüzü'ndeki projelere de ilgi gösteriyor. Beylikdüzü'nde 62 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen West Wall Marina projesi Marina'ya 5 dakika yürüme mesafesiyle dikkat çekiyor. West Wall Marina'dan ev sahibi olanlar, West İstanbul Marina'yı kullanabiliyor. Ağırlıklı Katar BEA Ürdün İstanbul'a büyük talep var.


Zekeriyaköy vazgeçilmezleri


Ortadoğu Grup tarafından Zekeriyaköy'de inşa edilen projede 28 blokta 50 adet 3+1 bahçe dublexi, 50 adet 2+1 çatı dublexi ve 6 adet 5+1 tripleks ikiz villa olmak üzere toplam 106 konut bulunuyor. Zekeriyaköy projesi bitmek üzere. Villa tipi bahçe dubleksi ve çatı dubleksi diye ayrılıyor. Bizim diğer bölgelerde projelerimiz var ama Zekeriyaköy'e Arapların ilgisi daha fazla. İstanbul'un Avrupa yakasını biliyorlar ama Asya'yı da bilecekler yakında. Şimdiye kadar neredeyse almadıkları yer kalmadı. Hollanda Belçika'dan gurbetçiler de projelerimize ilgi gösteriyor.


Ezan sesi en büyük tercih


Ömer Yılmaz (Enter İstanbul), Türkiye'ye yatırımcıların gösterdiği ilgiyi şöyle özetledi: "Kule kule yatırım yapıyorlar. İngiltere ve Fransa'yı terk ettiler. Türkiye'de Kendilerini rahat hissediyorlar. Bunun yanında ezan sesini duyuyorlar. Gittikleri yerde helal yemek yiyorlar. İstanbul'da Avrupa yakası ilgi görüyor. Sarıyer'den daire alıyorlar."


Geniş ve özel evler


VİP projeler yapıyoruz. Çekmeköy Reşadiye'de ormanın içerisinde yer alıyor. Ataşehir'e yakın. Firma Türk firması. Bizi Araplara yönelten şey birincisi Arapların ilgisi ikincisi piyasadaki nakit sıkışıklığı Araplardan nakit fazlalığı var. Villa olarak üretip Arap müşterilerimize sunuyoruz. Arapların arayıp da bulamadıkları şey ya denizdir ya da oksijen yeşilliktir. Biraz da şehirden uzak kalmayı istiyorlar. Binaların birbirinden bağımız kalmasını ve geniş ev istiyorlar. En çok Kuveyt, Suudi Arabistan, Dubaili müşterilerimize satış yapıyoruz.


Yalova'da Arap mahalleleri


Beytürk Firması'ndan Ranya Abdalrahman, Arapların termali sevdiğini belirtiyor. Rana Abdalrahman, şunları söylüyor: "Katar Arabistan, Irak, İran'dan müşterilerimiz var. Villalar 200-300 bin dolar arasında değişiyor. Yalova'yı tercihlerden biri Arapların yoğun olması yani kapı komşularının Arap olması tercih sebebi."


Sapanca cazibesi


Arap yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği yerlerden biri de Sapanca. Burada Sapanca Gölü manzaralı konut satın alan yatırımcılar, ağırlıklı müstakil villaları tercih ediyor. Arapları, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan'dan gelen yatırımcılar izliyor. Bu ilgi Sapanca'da emlak fiyatlarını şimdiden 5-6 kat artırdı.


Yeni Şafak


Geri Dön