19 / 04 / 2024

Konut sektöründeki artış çimento fiyatlarına bağlı değil!

Konut sektöründeki artış çimento fiyatlarına bağlı değil!

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, konut sektöründeki fiyat artışlarını, tüm dünyada gösterdiği başarı ile kendini kanıtlamış olan çimento sektörüne yönelik vahim bir haksızlık olarak addettiklerini bildirdi 



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, konut sektöründeki fiyat artışlarını, sadece çimento fiyatlarına ilişkilendirme çabalarının gerçekle bir ilgisi olmadığını, tüm dünyada gösterdiği başarı ile kendini kanıtlamış olan çimento sektörüne yönelik vahim bir haksızlık olarak addettiklerini söyledi.

İğnebekçili, "inşaat maliyetlerindeki artışın çimento fiyatlarından kaynaklandığı" iddialarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu yorumların kamuoyunu yanlış bilgilendirerek çimento sektörünün itibarını zedelemek anlamına geldiğini vurguladı.

İğnebekçili, "Son dönemde inşaat sektörü adına görüş bildirdiği anlaşılan bazı kişilerin, konut sektöründeki fiyat artışlarını çimento fiyatlarındaki artışa bağlayan açıklamaları tarafımızdan üzüntüyle takip edilmektedir. Açıklamaların boyutunun giderek suçlama noktasına ulaşmasıyla 68 çimento fabrikasının çatı örgütü konumundaki TÇMB olarak kamuoyunu aydınlatma zorunluluğumuz doğmuş bulunmaktadır" dedi.

Türkiye çimento sektörünün, üretimde Avrupada birinci, dünyada da Çin, Hindistan ve ABDnin ardından dördüncü, ihracatta ise tüm dünyada yüzde 12lik pay ile birinci sırada yer alan "Türkiyenin medar-ı iftiharı" bir sanayi sektörü olduğunu vurgulayan İğnebekçili, şöyle konuştu:

"2010 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar ciromuz, 1 milyar dolar tutarındaki ihracatımız ve doğrudan 15 bin kişiye yarattığımız istihdam ile Türkiye ekonomisi içinde son derece güçlü ve önemli yere sahip bulunmaktayız. Global krizin ağırlığını hissettirdiği son 2 yıl boyunca her türlü güçlüğe katlanarak daralan piyasalarda üretim ve istihdamdan taviz vermeden ihracatta dünya birinciliğini elde etmemiz, sektörümüzün ülke ekonomisinin kalkınması için azimli çalışması ve yüksek rekabet gücünün en önemli kanıtıdır. Artan petrol fiyatlarına bağlı olarak 2010 Ocak-2011 Ocak döneminde üretim maliyetimizin en önemli kalemi olan ithal kömür ve petrokoka yüzde 40 ile yüzde 100e varan zamlar yapılmış olmasına rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre ülke genelinde çimento fiyat artışları yüzde 10 seviyesinin altında kalmıştır. Artan maliyetlerin fiyata yansıtılamadığının bir diğer önemli kanıtı İMKBye kote çimento şirketlerinin mali raporlarında da açıkça görülmektedir. 2010 yılı 3. çeyrek sonuçlarına göre Borsaya kote bu şirketlerimizin ciroları artan ticaret hacmi ile yüzde 10,8 büyürken, operasyonel karlılıklarında bir kriz yılı olan 2009a göre yüzde 13lük bir düşme
 göstermiştir. Hal böyle iken çimento şirketlerinin sürekli yüksek fiyat tartışması ile gündeme taşınması sadece dünya çapında söz sahibi olan sektörümüze değil, aynı zamanda ülke ekonomimize de zarar vermektedir.

Ülkemizin saygın üniversitelerinden alınan raporlarda da açıkça belirtildiği üzere, çimentonun konut maliyetindeki payı ise sadece yüzde 4tür. Toplam inşaat maliyetinde sadece yüzde 4 etkisi olan bir sektörün, konut fiyat artışlarında birinci unsur olarak gösterilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bir diğer önemli husus da ülkemizdeki yüksek enerji maliyetlerine rağmen Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine göre en düşük çimento fiyatlarının ülkemizde olduğu gerçeğidir. Konut sektöründeki fiyat artışlarını, sadece çimento fiyatlarına ilişkilendirme çabalarının gerçekle bir ilgisi olmayıp tüm dünyada gösterdiği başarı ile kendini kanıtlamış olan sektörümüze yönelik vahim bir haksızlık olarak addediyoruz."

AA


Geri Dön