25 / 04 / 2024

Konut sitelerinin rehber planları!

Konut sitelerinin rehber planları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut sitelerinde rehber planlar " konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Tüm organizasyonların olduğu gibi; site yönetimlerinin de hukuki,mali,idari,sosyal bir yapısı vardır, olmalıdır. Bu yapıları sahaya yansıtıp, malik-sakinlerin hayatını kolaylaştırmak için de bazı planlar ve rehberler, çalışma kılavuzları oluşturulmalıdır. Bu sayede, siteyi mevzuatlar, kurallar yönetir, kişiler yalnızca hizmet eder ve site daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı, sakinlerin kendilerini daha özel hissettiği yaşam alanı üzerinden, sakinler memnuniyeti ve emlak değer artışı sürdürülebilir hale gelir. Bu plan ve kılavuzlar aşağıdaki gibi olabilir:


Site Yönetim Planı: Hukuki bir plandır, kat malikleri arasında sözleşme niteliğindedir, kat irtifakı başvurusunda irtifak sahiplerince genellikle oy birliği (asgari 4/5 oranla) hazırlanır ve tapu idaresine şerhle verilir. İçeriği; yönetim ve denetim kurullarının oluşumu, giderlerin paylaşımı, kurullar ve toplanma zamanı ve kararların alınma nisabı başta olmak üzere  Kat Mülkiyeti Kanununa muhalif olmayacak diğer konulardan oluşur.


Site Hizmet Planı:  İdari bir plandır, imalatçı firmanın sözleşme yaptığı site yönetimleri danışmanınca, vaziyet planına uygun olarak inşaat süreci içinde mimarla uyumlu çalışma ile yapılır,  amacı sitede yapılacak hizmetlerin iş işleyişi ve akışını personel, malzeme,eğitim,prosedür dörtgeninde bir organizasyonla, sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı olacak şekilde tanımlamaktır. Sitedeki güvenlik, temizlik,teknik ve peyzaj bakım hizmetleri ve aidat takip usulleri bu planda belli bir detayda yer alır.


Site Yaşam Rehberi: Sosyal bir plandır, imalatçı firmanın sözleşme yaptığı site yönetimleri danışmanınca, vaziyet planına uygun olarak inşaat süreci içinde mimarla uyumlu çalışma ile yapılır. İnşaattan oturuma geçiş sürecinde malik-sakinlerin hayatını kolaylaştırıcı ortak alan, çevre ve daire içinde bulunan imalatın temizliği, bakımı gibi konulardan, yangına,fena hava şartlarına kadar ki her türlü durumdaki hareket tarzları ile kriz yönetiminden, deprem esnası, sonrası davranışları ve işbirliğini içerir.


Site Denetim Planı: Mali bir plandır, imalatçı firmanın sözleşme yaptığı site yönetimleri danışmanınca hazırlanır. Aslında bu plan site yönetim kurulu için çizilen verimli yol ve tavsiyeleri içeren bir rehberdir,  kat malikleri kurulu adına site denetim kurulunca yönetimin nasıl denetleneceği konusunda bir kılavuz olarak değerlendirilmiştir.  İnşaat safhasında, aidatları belirleyecek giderler asgari seviyede tutulur, vaziyet planı sitede hayatı kolaylaştırır şekilde oluşturulur ve yönetim kuruluna bunlara uygun hazırlanan rehber aynı zamanda denetlenebilir detaylar içerir.


Site Çalışma El Kitabı: Operasyonel bir plandır, imalatçı firmanın sözleşme yaptığı site yönetimleri danışmanınca hazırlanır. Güvenlik, temizlik, teknik, peyzaj gibi hizmetler ile aidat takibi görevindeki muhasebeci ve site müdürünün idari ve saha hizmetlerini detaylandıran , görev tanımlarından, bir işin yapılması öncesi, esnası ve sonrasını listeleyen,açıklayan çalışma kılavuzlarıdır.


Yukarıdaki, planlar, kılavuzlar, rehberler bir sitede yoksa, o sitede asgari bağımsız bölüm sahipleri kadar fikir, plan, rehber vardır, bu durumda site değil kriz yönetilir.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Sitelerde hizmet yönetimi çeşitleri!


Geri Dön