19 / 04 / 2024

Konut sitelerinin yönetimindeki yanlışlar nelerdir?

Konut sitelerinin yönetimindeki yanlışlar nelerdir?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''konut sitesi yönetimlerinin sahipsizliği'' konusunu kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı..



Konut siteleri, çok sahiplilikten dolayı sahipsizdir. Site yönetimleri müteahhitler için angaryadır, yönetim kurulları için hobidir, site müdürleri için gelir kapısı, şirketler için ticari faaliyettir. Oysaki site yönetimi bunlardan hiç biri değil; site yönetimi  akademik ve sahaya hakimiyetli bir organizasyon ve  site yöneticiliği ise yaşam tarzıdır.


İstanbul başta olmak  üzere  imalat yoğunluğu son on yıla yığılmış konut sitesi yönetimleri yukarıdaki yanlış algılardan dolayı büyük borçlar içindedir. Yönetim kurulları tekrarlanmakta, yönetim (hizmet) firmaları değiştirilmekte, malikler icraya verilmekte ama yukarıdaki (angarya, hobi, gelir kapısı, ticari faaliyet) algı ve uygulamalarından dolayı siteler ciddi mali borç altına girmeye devam etmektedir.


Mevcut KMK ve mevzuat sitelerin ayni, mülkiyet  hakkından  dolayı tüzel kişiliğe kavuşturulamamasından dolayı değiştirilememektedir.  Siteleri KMK çerçevesinde yalnızca maliklerden oluşan denetim kurulları denetleyebilmektedir.


Kat malikleri birer gerçek ve organize olamayan fertlerden oluştuğundan, sorumluluk ve kaygısı olmayan tüzel kişiliksiz yönetim kurulları da yönetim işine hobi olarak bakmaya devam ettiğinden önümüzdeki on yıl içinde bir çok sitenin maliklerinin tapularında ipotek şerhi görmesi kaçınılmazdır. Çünkü site yönetimleri tüzel kişiliksizliklerinden dolayı borçlanamazlar.


Siteleri ne hobi olarak gören yönetim kurullarına, ne yönetimin maliklerden başkasına devredilemeyeceğini bildiğimiz halde ticari faaliyette bulunan yönetim şirketlerine, ne emekliliklerinden sonra ek gelir beklentisi içindeki site müdürlerine, ne de imalat ayıpları kapanıncaya kadar bir şirket veya kişi üzerinden geçici yönetimi uzatan müteahhitlere bırakmamak gerekir.


Siteleri bu konuda akademik bilgi ve saha tecrübesi sahibi, olayı yaşam tarzı olarak gören  site yönetimleri danışmanlarına emanet etmeliyiz. Bu ekipleri yönetici olarak atamalı ve maliklerden oluşan deneticilerle denetim altında bulundurmalıyız.


Bazı sitelerin  kat maliklerinin, maliyetsiz  diye yönetimi kendilerinin yapması veya yönetimi daha az uğraşmak maksadı ile  ticari faaliyet yapan firmalara  vermesi; bir hastanın kendi kendini ameliyat etmesine veya tıp ile ilgisi olmayan kişilere kendisini emanet etmesine benzer.


Sahipsizlik işte böyle bir şey…


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ / Site Yönetimleri Danışmanı 



10 maddede site güvenliğinde teröre karşı koyma!



Geri Dön