18 / 04 / 2024

Konut stoklarında kampanya umudu!

Konut stoklarında kampanya umudu!

2014'ün ilk yarısında önemli düşüş gösteren konut satışlarının fiyat indirimleri üçüncü çeyrekte moral bulduğu ve 9 aylık satış düşüşünün yüzde 3,6'ya indiği görüldü. 2014 Temmuz-Eylül satışları 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 4,5 arttı.



2014'ün ilk yarısında önemli düşüş gösteren konut satışlarının fiyat indirimleri Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte moral bulduğu ve 9 aylık satış düşüşünün yüzde 3,6'ya indiği görüldü.


Kredili satışlarda bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 30, ikincisinde yüzde 34'e varan azalışlar üçüncü çeyrekte büyük hız kesti ve yüzde 5 azalışla kaldı. Bunda, temmuz-eylül döneminde krediye talebin görece canlanması ve 5 milyar TL'ye yakın konut kredisi kullanımı etkili oldu. 

2014'ün ilk çeyreğinde artan döviz ve faiz fiyatları adeta buz kesen konut satışları 2013'ün ilk çeyreğine göre yüzde 6'ya yakın azalmıştı.


Yılın ikinci çeyreğinde 2013'ün ikinci çeyreğine göre biraz daha düşen konut satışları sonucu 2. çeyrek azalışı yüzde 10'a yaklaşmıştı. 


AĞAOĞLU EKRANDA 


Öte yandan konut stokları büyüyen ve adına "markalı" denilen konudarda ekim I ayı ile birlikte kampanyalı satışların başlatılması dikkat çekiyor ve taksit TTve fiyaüarda kolaylık sağlayan firmaların stokları düşürmek için yarıştıkları gözleniyor. 


Düşürülen fiyatlarla, markalı konut projelerinden daire almak isteyenlere alternatifi bol öneriler sunan firmalara Ağaoğlu da eklendi. Özellikle stokları biriken ve bir kısmını Emlak Konut'a devrederek can simidi sağlayan Ağaoğlu'nun yeni kampanyası da dikkat çekiyor. My Home Maslak projesinde daireler 572 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Daireler 50 ay vadeli satın alındığı takdirde müşteriden vade farkı alınmıyor. Kredili ödemede ise dairenin topalınan konudarda görülüyor. Faizlerin yükselişi ile düşen konut kredisi talepleri, ipotekli, yani kredili konut satışlarını düşürdü. 2013'ün Ocak-Eyliil döneminde kredili satışlar 361 bine lam bedelinin yüzde ıo'u peşinat olarak ödeniyor, yüzde 50'lik kısmı için banka kredisi talep edilirken kalan yüzde 40'lık kısım faizsiz ara ödeme şeklinde ödenebiliyor. 


Birgün


Geri Dön