26 / 04 / 2024

Konut tapu harcı 2016!

Konut tapu harcı 2016!

Ev satın almak isteyen kimseler birtakım masraflar ile karşılaşıyor. Peki, 2016 yılında yapılacak konut tapu devir işlemleri için ne kadar harç ödenecek? İşte konut tapu harcı 2016..



Konut tapu harcı 2016!

İster yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun, ev satın almak isteyen kimseler birtakım masraflar ile karşılaşıyor. Konut satış bedelinin yanı sıra konut satış bedeli üzerinden hesaplamacak tapu harcı de ödeniyor.


2016 yılında uygulanacak harçlar listesine göre, konut tapu harcı 2016 binde 20 olarak karşımıza çıkıyor. Tapu harcını hem alıcı taraf hem de satıcı taraf ödüyor.


Değeri 300 bin TL olan bir ev için alıcı 6 bin TL; satıcı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL tapu harcı ödemesi yapılıyor.


Ancak kimi zaman taraflar daha düşük tapu harcı ödemek için satış bedelini olduğundan daha düşük bir oranda beyan edebiliyor. Bu durumun tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Konut tapu devri için gerekenler:

-Belediye Rayiç Bedeli Belgesi

-TC Numaralı Nüfus Cüzdanı ve Fotoğraf

-Vergi Borcu Yoktur Yazısı

-Tapu Aslı veya Fotokopisi

-Deprem Sigortası (DASK)

-Vekaletname



Tapu ve kadastro işlemlerinden alınacak harçlar 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön