26 / 04 / 2024

Konut tapusu masrafları 2015!

Konut tapusu masrafları 2015!

Konut devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devri için, gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat ediliyor. Devir işlemleri için harç ödemesi yapılıyor. İşte konut tapusu masrafları 2015..



Konut tapusu masrafları 2015!

Konut devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devri için, gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat ediliyor. Devir işlemlerinin tamamlanmaması için harçların da ödenmesi gerekiyor.


Peki, konut tapusu masrafları 2015 ne kadar? Konut tapusu masrafları nasıl hesaplanır?


Konut tapusu masrafları 2015..

Tapu harç bedeli, taşınmazın satış bedeli üzerinden ödeniyor. Tapu harç bedeli oranı ise binde 20 olarak tespit ediliyor. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan temin ediliyor. 


Değeri 200 bin TL olan bir konut için ödenmesi gereken harç 4 bin TL olarak hesaplanıyor. Alıcı ve satıcı toplamda 8 bin TL tapu harcı ödüyor.


Tapu harcının eksik ödenmesi..

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 



Konut tapusu nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön