25 / 04 / 2024

Konut Tasarruf Hesabı uygulamasını olumlu buluyoruz!

Konut Tasarruf Hesabı uygulamasını olumlu buluyoruz!

Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı İsa Özdemir, 26 Ağustos 2016 tarihinde itibaren başlayan devletin vatandaşa 15 bin TL'ye kadar destek vereceği 'Konut Tasarruf Hesabı' uygulamasını değerlendirdi.



Devletin konut tasarruf hesabıyla vatandaşa 15 bin TL'ye kadar vereceği destek, 26 Ağustos 2016 tarihi İtibariyle uygulamaya girdi. Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı İsa Özdemir konuya İlişkin yaptığı değerlendirmede, uygulamanın devletin vereceği desteğin konut fiyatının yüzde 20'si olarak algılandığını, oysa uygulamaya göre devletin vatandaşa birikiminin yüzde 20'si kadar destek vereceği ve bunun da 15 bin TL'yi geçmeyeceği açıklamasını yaptı. 



Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı İsa Özdemir, 26 Ağustos 2016 tarihinde itibaren başlayan devletin vatandaşa 15 bin TL'ye kadar destek vereceği 'Konut Tasarruf Hesabı' uygulamasını değerlendirdi. Özdemir, emlakçılar ve inşaat sektörünün hareketlenmesi açısından baktığı uygulamayı eksikliklere rağmen olumlu bulduklarını açıkladı. 


"UYGULAYAMAYI OLUMLU KARŞILIYORUZ" 


Devletin vatandaşın ev sahibi olması için 15 bin TL teşvikte bulunmasını olumlu karşıladıklarım söyleyen Özdemir, "Uygulamada yanlışlık olduğunu düşünüyoruz. Bize göre 15 bin TL için koyulacak bir yıl sınırlaması ile örnek olarak vatandaş 10 yıl içerisinde gayrimenkulünü satarsa faizi ile birlikte geri öder denebilirdi. Şuan koyulan uygulamaya baktığımızda vatandaş bankaya hesap açtığında hesabın 3 yıl işlemesi gerekiyor. Artı yatırdığın miktar kadar diyelim ki; 100 bin TL yatınrsan bu miktarın yüzde 20'sini devlet veriyor. Ama vereceği destek 15 bin TL'yi geçmiyor. Yani aldığımız evin yüzde 20'sini vermiyor. Hesabımızda biriken paranın yüzde 20'sini veriyor'' diye konuştu. 


"DESTEK HEMEN VERİLMELİ" 


Desteğin hemen ve belirlenecek şartlarla verilmesinin daha faydalı olacağını ifade eden Özdemir, "Bu uygulamanın emlak ve inşaat sektörünün hareketlenmesini sağlaması için desteğin hemen ve belirli şartlar belirlenerek verilmesi gerekir. Uygulama güzel bir uygulama ama eksiklikleri var. Uygulamanın vatandaşa yararı olması için bazı değişiklikler yapılması gerektiğine inanıyoruz. Vatandaş zannediyor ki ben konut almaya karar verdiğimde devlet bana 15 bin TL'sini verecek diye biliyor. Ama aslında öyle değil. Ev almak isteyen vatandaşlar kredi çekerken yüzde 25'lik nakit bulmakta sıkıntı yaşıyor. 100 bin TL'lik ev aldığında 25 bin TL'yi nakit vermesi gerekiyor. Zaten o parayı bulamıyor. Devlet eğer ki vatandaşa 15 bin TL'yi konut alacağı zaman hemen verirse bu konut sahibi olmak isteyen vatandaşların daha çok işine yarayacaktır" dedi. 


"İNSANLARIN ÜZERİNDE BİR TEDİRGİNLİK VAR" 


İnsanların üzerinde bir tedirginlik olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Son zamanlarda konut kredilerinin düşmesi vatandaş ve inşaat sektöründe olumlu karşılandı. Kredi faizlerinin 0,90'lara çekilmesiyle beraber inşaat sektöründe bir hareketlilik başladı. Ülkemizin bulunduğu durum karşısında insanların üzerinde bir tedirginlik var. İnsanların önünü görmek istiyor. Evi aldığımda olumsuz bir gelişmede borcumu nasıl öderim diye düşünüyor. Ekonomik bir kriz durumunda acaba işimden çıkarılırlıyım korkusunu yaşıyor. Yoksa insanlar yatırım yapmak istiyor. Evini alacak, tarlasını alacak. Ülkeye tekrar düzenin ve istikrarın gelmesi gerekiyor. İstikrarla birlikte ekonomide rayına oturacaktır" şeklinde konuştu. 


İŞTE DEVLET KATKISI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR 


Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabı ortak hesap olamayacak. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Konut hesabına düzerdi ödeme yapılması gerekiyor. Takvim'in haberine göre, düzenli aylık ödemelere İlişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. Katılımcı aylık ödeme planında bir dönem içerisinde en fazla 3 defa ödemeyi yapmayabilecek. Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i; 46-59 ay olanlar yüzde 18'i; 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si kadar devlet katkısı alacak. Buna göre; 5 yıl boyunca 75 bin lira biriktirene, devlet de 15 bin lira verecek. 


İLK ÖDEME 2019'DA 


Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Katılımcı konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat edecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek. Devlet katkısı için en az 3 yıllık birikim gerekiyor. Bu nedenle ödemeler 26 Ağustos 2019'da başlayacak... 



Manisa Haber


Geri Dön