16 / 04 / 2024

Konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?

Konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre konut ve işyeri kira artışı farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?



Konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kiracıya yapılacak zam taşınmazın türüne göre değişiyor.


Borçlar Kanunu kapsamında kira artışının nasıl hesaplanması gerektiği açıklanıyor. Kanun kapsamında yapılan düzenlemelere göre konut ve işyeri kira artışı farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?


Konut kira artışı hesaplama:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


İşyeri kira artışı hesaplama:

İşyerindeki kiracıya yapılacak zam için yukarıdaki kural 2020 yılına kadar ertelendi. Bu tarihe kadar kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


10 soruda kira artışı!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön