25 / 04 / 2024

Konut ve ofis pazarında yükselme yaşanacak!

Konut ve ofis pazarında yükselme yaşanacak!

Kentsel dönüşüm, rant vergisi ve tüketici kanunu gibi konu başlıklarının ajandasında yer aldığı konut sektöründe satışların, 1,2 milyon adet olması öngörülüyor. Ofis pazarının da bu yıl hızla büyümesi bekleniyor.



Geliştirilen proje sayısı, alınan ruhsat sayısı, yapılan satış rakamları, yurtdışından gelen doğrudan bireysel ve kurumsal gayrimenkul yatırım sermayesi noktasında geçen yıl, 2013 yılı ile aynı seviyeyi korudu. 2014 yılının son çeyreğinde artan yabancı yatırımlar ve markalı konut projesi lansmanları sektörde toparlanmayı sağladı. Tüketiciye 14 gün içinde Cayma Hakkı ve sonrasında Dönme Hakkı'nın tanınacak ve inşaatı tamamlama sigortası zorunluluğu gibi uygulamaları devreye alan Yeni Tüketici Kanunu sektörü yeni bir açılım getirdi. 


Sadece konut değil, aynı zamanda Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı projeleri, alışveriş merkezi, rezidans, otel ve ofis yatırımları inşaat ve gayrimenkulde büyüme çıtasını yükseltti. Büyük şehirlerde artan nüfus ve beraberinde gelen hızlı kentleşme, yabancıya gayrimenkul satışı sektörün gelecek perspektifinde önemli rol üstleniyor. 2013 yılında 3 milyar dolar olarak gerçekleşen yabancıya gayrimenkul satışı, 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde 3.5 milyar dolara ulaştı. Kentsel dönüşüm, rant vergisi ve tüketici kanunu gibi konu başlıklarının ajandasında yer aldığı konut sektöründe satışlanıı, 2015'de 1,2 milyon adet olması öngörülüyor. Maliyetlerdeki artışa paralel olarak konut fiyatlarında en az yüzde 15'lik artış yaşanacağı düşünülüyor. 


Gözlem Ek


Geri Dön