18 / 04 / 2024

Konut yalıtımında devlet desteği gerekiyor!

Konut yalıtımında devlet desteği gerekiyor!

İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut, konut yalıtımında devlet desteği gerektiğine dikkat çekti. Bulut, “Yalıtım için birçok ülkede teşvikler uygulanıyor. Örneğin; yalıtım yaptırmak isteyenlere ABD’de konut başına 6 bin 500 dolar, İtalya’da yalıtım uygulamasının yüzde 50’si hibe ediliyor. " dedi.



İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut, Türkiye’de son 15 yılda yalıtım konusunda önemli adımlar atılmasına karşın istenilen seviyeye gelinmediğini söyledi. Türkiye’de yalıtmışız konutlara yalıtım uygulanması ile elde edilecek enerji tasarrufu tutarının yılda yaklaşık 13 milyar dolar olduğunu belirten Bulut, ‘TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına’ uygun binaların, yalıtımsızlara kıyasla en az yüzde 60 tasarruf sağladığına dikkati çekti. 


Türkiye’nin 2015’te enerji ithalatına yaklaşık 38 milyar dolar ödediğini, son 11 yılda enerji ithalatımızın ülke ekonomisine bedelinin de 464 milyar dolar olduğunu anlatan Nuri Bulut, “Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık dörtte üçünü ithal ediyoruz. Enerji ithalatı, dış ticaret açığının en önemli kısmını oluşturuyor. Enerjide aşırı dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliği ve uygulamaları şart. Türkiye’deki 2015 sonu itibariyle, 9 milyonun üzerindeki konutun iyimser bir tahminle sadece yüzde 13.86’sı 'TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun. Bu rakam 22 milyon üzerindeki mevcut konut sayısında yüzde 28.27. Özellikle 1990 öncesi binalarda ciddi yalıtım zafiyeti var” dedi


Yalıtımda devlet desteği gerektiğine dikkat çeken Nuri Bulut, “Yalıtım için birçok ülkede teşvikler uygulanıyor. Örneğin; yalıtım yaptırmak isteyenlere ABD’de konut başına 6 bin 500 dolar, İrlanda’da 4 bin Euro, İtalya’da yalıtım uygulamasının yüzde 50’si hibe ediliyor. Vergi desteği, düşük oranlı KDV, tüketim vergilerinde bir miktar sübvansiyon (tüketicinin yalıtıma harcadığı paranın belli sürelerle doğalgaz fiyatlarıyla veya tüketicinin ödediği vergilerden düşülerek iade edilmesi) gibi yöntemler Avrupa’da ve Amerika’da çok rastlanan devlet desteği yöntemleri” dedi.


EV ALIRKEN SORMALI


Yalıtımda en büyük hatanın, ince ve kalitesiz malzeme kullanılması olduğunu belirten Bulut, “Örneğin, sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde 5 cm yalıtım yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 40, tasarruf potansiyeli ise yüzde 100 artıyor” dedi. Isıtma ve soğutma giderlerinin yalıtım ile doğrudan ilişkili olduğunu hatırlatan Bulut, “Ev sahibi olmak isteyenlerin, mutfaktan, dolaplardan, döşemeden önce binanın veya evin yalıtımlı olup olmadığım sorgulaması gerekir” dedi.


BİNALARA KİMLİK 

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince; yeni inşa edilen binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınmasının zorunlu hale geldiğini hatırlatan Bulut, "Mevcut binaların 2017 yılına kadar bu belgeyi alması gerekiyor. 2023 yılına kadar hedeflenen ise 10 milyon binanın EKB almış olması. Enerji Kimlik Belgesi bütün yeni yapılan binaların tam yalıtımlı olmasını garanti altına alırken, mevcut binaların da daha iyi duruma getirilmesi için bir fırsat olarak görülüyor. Konut kiralarken ya da konut alım-satımlarında bu belge aranır olacak. Bu bakımdan önümüzdeki yıllarda ısı yalıtımı uygulamalarının büyük bir ivme kazanacağını düşünüyoruz” dedi.


YANGINA KARŞI TEHLİKELİ DEĞİŞİKLİK


Yangın yalıtımının can güvenliği nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Nuri Bulut, bu alanla yapılan yönetmelik değişikliğini de eleştirdi. Bulut, “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelikte 28.5 metreden yüksek binaların dış cephelerinde yalıtım sistemlerinin en az zor yanıcı’ sınıfta olması şart konuldu. Oysa bu sınır daha önce 21.5 metreydi. Yani, artık 28.5 metreye kadar yapılarda plastik malzeme kullanılabiliyor. Oysa çok katlı binalarda yangın anında kaçış için zamanı kazanmak çok önemli. Dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde bu sınıf ancak Al hiç yanmaz taşyünü ısı yalıtım levhaları ile sağlanabilir” dedi.


Hürriyet


Geri Dön