19 / 04 / 2024

Konut yatırımları ABD ekonomisine yukarı yönlü yönlü etki yarattı!

Konut yatırımları ABD ekonomisine yukarı yönlü yönlü etki yarattı!

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,8'lik büyüme kaydetti. Açıklamada, revize edilen büyüme verisinde, özel yatırım stokları, ihracat ve konut yatırımları yukarı yönlü yönlü etki yarattı.



ABD Ticaret Bakanlığının bugün güncellediği verilere göre, ülkede bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artışı yüzde 0,8'e revize edildi. Geçen ay açıklanan öncü tahminler, ekonominin söz konusu dönemde yüzde 0,5 genişlediğine işaret etmişti. İkinci büyüme tahminine ilişkin piyasa beklentisi ise yüzde 0,9 artış yönündeydi.


Açıklamada, revize edilen büyüme verisinde, özel yatırım stokları, ihracat ve konut yatırımları yukarı yönlü, ithalat ise aşağı yönlü etki yarattı.


Diğer taraftan, Kişisel Tüketim Harcamaları'ndaki (PCE) artış ise revize edilemeyerek yüzde 1,9 ve çekirdek PCE fiyat endeksi yüzde 2,1 düzeyinde bırakıldı. Sabit kalması beklenen GSYH Fiyat Endeksi de yüzde 0,7'den yüzde 0,6'ya revize edildi.


Yılın ilk üç ayına yönelik büyüme verisine ilişkin son güncelleme 28 Haziran tarihlerinde açıklanacak. 


Piyasalar büyüme verisini fiyatlıyor


Uluslararası piyasalar, ABD'nin beklentilerin hafif altında açıklanan büyüme verisini fiyatlıyor.


Veri öncesinde 1,1168 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi 1,1152’ye geriledi. Dolar/TL paritesi ise 2,9488’den 2,9505’e yükseldi.


Altının ons fiyatı ise 1,220 dolardan 1,217 dolara inerken, veriden önce 49 dolar seviyelerinde denge arayan Brent ve ABD tipi ham petrol fiyatları, açıklamanın ardından sırasıyla 48,80 dolar seviyelerine geriledi.


ABD 10 yıllık devlet tahvili faizleri ise verinin ardından yüzde 0,6 artışla yüzde 1,83'e yükseldi. 


AA


Geri Dön