16 / 04 / 2024

Kooperatif ticari bir kuruluş değildir, konut alıp satmaz!

Kooperatif ticari bir kuruluş değildir, konut alıp satmaz!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, kooperatif şuyulandırma kararı iptal olan daireleri satmış şimdi ne olur diyen okurunu cevaplıyor! İşte o yazı!



Bir kooperatife ortak olmuştum, birkaç parsel birden alarak üzerine inşaat yapacaktı. Bazı parselleri aldı bazılarını alamadı ama yine de bu parsellere inşaat yaptı. İmar planı ise karışık. Anakentin farklı, mahalli belediyelerinki farklı. Satış yapmayan parsellerin malikleri açtığı davayı kazandı, şuyulandırma iptal oldu. Belediyeden sonuç alamadım, kooperatif ise şuyulandırma kararı iptal olan daireleri satmış. Şimdi ne olur? 

Doğrusunu isterseniz bu işte neler olduğunu anlamak zor. İşin içine kimler kanşmamış ki? Bir kere imar planlanının çelişmesi birinci hata. Şuyulandırma işleminin kesinlik kazanması beklenmeden inşaata başlanması ikinci hata.

Siz bir kooperatiften söz ediyorsunuz sonra da kooperatifin daire sattığından söz ediyorsunuz. Kooperatif ticari bir kuruluş değildir. Daire satarak para kazanmaz. Ancak ortaklarının yarararına inşaat yapar ve mesken ya da işyerlerini ortaklarına dağıtır. Sizinkiler ise daire satıyorlar yani belki karşınızda kooperatif bile yok. Şimdi bunlardan hangisini düzelteceksiniz. Sizden önce arsasına inşaat yapılanlann hukuki müdahalesi muhtemelen gelecek ve yine muhtemel ki mahkemeden bu yerlerin tapu kaydı üzerine tedbir konulmasını isteyecekler. Bu halde ne satışı mümkün olacak ne de kooperatif var ise ortaklanna tahsis. Yani işiniz uzun. Ama önce kiminle muhatap olduğunuza bakın. Karşınızda bir kooperatif mi var yoksa kötü niyetli birileri mi?

Tamer Heper / Posta



Geri Dön