24 / 04 / 2024

Tarihi Malatya evleri restore ediliyor!

 Tarihi Malatya evleri restore ediliyor!

Son yıllarda yaşanan hızlı kentleşme nedeniyle Malatya'daki tarihî evler ayakta kalmakta zorlanıyor



Valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da el ele vererek bu yapıları restore ediyor. Onarma çalışmaları sonucu bu evlerin Safranbolu'ya rakip olabileceği belirtiliyor.


Asırlardır birçok medeniyete beşiklik eden Malatya'da kerpiçten yapılan cumbalı evler, valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ediliyor. Kent merkezi, ilçe ve beldelerdeki tarihî evlerin restorasyonu tamamlandıktan sonra Safranbolu evlerine rakip olması bekleniyor. Kent genelinde halihazırda karşılıklı iki taraftan da tarihî evlerin eksiksiz olarak bulunduğu bir sokağı bulmak zor. Buna karşılık bazı bölgelerde bu yapılar betonlaşma karşısında dimdik ayakta duruyor. Malatya Valiliği de bu tarihî konakları kurtarmak amacıyla onarma projelerini bir bir hayata geçiriyor. Çalışmalar sonucu Gündüzbey beldesi Caferoğlu sokağında bulunan 44 ev, yaklaşık 500 metre uzunluğunda bitişik nizam şeklinde inşa edildi. Restorasyonu yakından takip eden Malatya Valisi Ulvi Saran, tarihin hangi dönemine ait olursa olsun var olan eserleri koruyup gün ışığına çıkarmak gerektiğini belirtiyor. Göreve başladığı günden bu yana Malatya evlerini ihya etmek için çalışan Saran, "Yeşilyurt ilçesinde ve Gündüzbey beldesinde ciddi ölçüde bozulmadan kalan eski Malatya evlerinin bulunduğu sokaklar var. Buradaki ev ve sokaklar için iyileştirme projesi gerçekleştiriyoruz. Böylece eski sosyal yapının yaşandığı bu bölgeleri turizme kazandırmış olacağız." diyor. Eski Malatya evlerinin bir arada bulunduğu Gündüzbey'i Safranbolu'ya benzeten Saran, "Oradaki bütün evleri baştan aşağı yenileyip özellikle ön cephelerini ve sokak nizamını elden geçireceğiz. Şu ana kadar 50'ye yakın ev onarıldı. Caferoğlu Sokağı'nda ve hemen bitişiğindeki sokakta 100 civarındaki yapıyı planlamaya aldık. O sokağı Safranbolu'da olduğu gibi insanların girip doğal atmosferde dolaşabilecekleri bir yapıya büründürmek arzusundayız." ifadesini kullanıyor.


Mirasçılar değil, devlet sahip çıkıyor


Malatya'nın Arapgir ilçesinde mirasçılarının terk ettiği konak, valiliğin restore ettirdiği yerlerden. Valiliğin başlattığı Malatya'da Kültürel Pratikler ve Kültürel Göstergeler Projesi kapsamındaki ilk çalışma Arapgir ilçesinde uygulanıyor. Mirasçılarının terk ettiği Kaşgaloğlu Konağı'nı inceleyen Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu Başkanı Levent İskenderoğlu, konakta dönemin Arapgir Belediye Başkanı Rasim Kaşgaloğlu'nun ikamet ettiğini belirtiyor. Mirasçılarıyla görüşüldükten sonra konağın kamulaştırıldığını kaydeden İskenderoğlu, konakta önemli belgeler tespit ettiklerini de ifade ediyor.


Zaman


Geri Dön