20 / 04 / 2024

KONUTDER'den çıkan espri: Arsa müteahhitlerin ise gökyüzü İBB'nin!

KONUTDER'den çıkan espri: Arsa müteahhitlerin ise gökyüzü İBB'nin!

Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar Komisyonu üyeleri, KONUTDER (Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği) ile bir araya gelmişler



Toplantı esnasında, gayrimenkul sektöründe yaşanan sorunlar, büyükşehir ile ilçe belediyelerinin yaşadıkları sıkıntılar ve bu durumun konutların yapımının gecikmesine yansıması masaya yatırılmış.
Devletten 5 milyar TL KDV alacağı bulunan sektör temsilcilerinin, imar sorunları nedeniyle canı burnunda...

Hal böyle olunca bir de imardaki gecikmeler ve Estetik Kurulu'ndan geç onay çıkması, kısa ve orta vadede nakit akışım iyice sıkıntıya sokuyor.
En önemlisi de, önceden verilmiş imar haklarını uygulayamıyorlar...
Şöyle örnek vereyim; bazı projelerin arsalarının imar planı notlarında, H'ın yani yüksekliğin serbest olduğuna dair ifadeler bulunuyor.
H serbest olduğu için ve en önemlisi yüksek katlı projelerde daireler yüksek fiyatlardan satılabildiği için, kat karşılığı ve hasılat paylaşımı anlaşmalarında ona göre oranlar veriliyor.
Fakat iş ruhsat almaya gelince, orada iş değişiyor.

Özellikle İBB İmar Komisyonu ve Büyükşehir bünyesindeki Estetik Kurulu'na takılıyor.
Sinpaş GYO, Ağaoğlu, DAP Yapı, Dumankaya, Fer Yapı, Ege Yapı, Sur Yapı, Soyak, Teknik Yapı, Torunlar ve Varyap'ın aralarında bulunduğu KONUTDER üyeleri, geçen haftaki toplantıda bu sıkıntılarını Kadir Topbaş ve İmar Komisyonu üyelerine ilettiler.

Ancak duyduğuma göre, üyeler aldıkları yanıt karşısında şok olmuşlar. Sebebi de şu: İmar Komisyon üyelerinden ismi lazım değil biri, "Arsa bizim, gök Allah'ın dönemi kapandı" demiş.
Böyle bir hadisenin üzerine üyeler de kendi aralarında "Arsa bizim, gök İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin" esprisi yapıyorlarmış.

Günün sonunda, toplantının özeti yapılacak olursa, Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu sürece, yükseklik ihlallerine izin vermeyecek.
Toplantıda da bunu kendisi ısrarla vurgulamış. Bu kural doğru bir kural belki ancak önceden kazanılmış hakların da teslim edilmesi şart!

Toplantıya katılmayan patronlar da benden duysun...
 
Seda Tabak/Hürriyet


Geri Dön