29 / 03 / 2024

Konutlar satıldı, beyaz eşyada Avrupa rekortmenliği geldi

Konutlar satıldı, beyaz eşyada Avrupa rekortmenliği geldi

Türkiye, beyaz eşyada 6 ana üründe yaklaşık 20 milyon adet üretimle İtalya 'yı geride bırakarak Avrupa 'daki en büyük üretim üssü oldu. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı şžirzat Subaşı, sektördeki son yatırımların bunda büyük rol oynadığını



Konut satışlarındaki canlanma beyaz eşyaya rekortmenlik getirdi.

TÜRKİYE, bulaşık makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, kurutma makinesi ve çamaşır makinesinin dahil olduğu 6 ana üründe yaklaşık 20 milyon adet üretimle İtalya 'yı geride bırakarak beyaz eşyada rekortmen oldu. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği 'nin (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu 'nun dün yapılan toplantısında sektörün 6 aylık sonuçları değerlendirildi. Toplantıda konuşan TÜRKBESD Başkanı şžirzat Subaşı, beyaz eşya üretiminin Türkiye için çok önemli bir sektör haline geldiğini, 6 ana üründe (buzdolabı,derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutma makinası, bulaşık makinesi, fırın) yaklaşık 20 milyon adetle, Türkiye 'nin İtalya 'yı geride bırakarak Avrupa 'da en büyük üretim üssü olduğunu vurguladı.

Subaşı, bugün sektörde Arçelik, Vestel gibi yerli oyuncuların yanında, Indesit, Candy, BSH gibi yabancı firmaların da Türkiye 'de önemli yatırımlar yaptığını, bu yatırımların Türkiye 'ye sağladığı ilave istihdamın yanında, ihracat ve yan sanayileri geliştirme açısından da Türkiye ekonomisi için itici güç olduğunu söyledi. Nitelikli işgücünün, gelişmekte olan pazarlara yakınlığının, gelişmiş yan sanayiinin Türkiye 'yi beyaz eşya yatırımları açısından cazip bir ülke konumuna yerleştirdiğini ve bu faktörlerle Türkiye 'nin beyaz eşya üretiminde İtalya 'yı geride bırakarak Avrupa 'nın 1 numaralı üreticisi olduğunu ifade eden şžirzat Subaşı, bugün aynı üretim yoğunluğunun Avrupa 'da Polonya 'da yaşandığını belirtti.

İhracat katlanarak arttı

şžirzat Subaşı, beyaz eşya sektörünün Türkiye 'nin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini ifade ederek, hem iç piyasa hem de ihracatta büyük bir güç olduğunu söyledi. Subaşı, şöyle devam etti: “2010 sonunda sektörün iç piyasa beyaz eşya büyüklüğü 5.4 milyon adede ulaşırken, ihracat adedi 13.7 milyon adet oldu. Sektör özellikle ihracatta önemli bir güç haline geldi. 2000 yılında Türkiye 'de üretim yapan beyaz eşya üreticilerinin ihracat adedi sadece 2 milyon adet iken, 2010 sonunda bu rakam yaklaşık 7 kat artarak 13.7 milyona ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında da hem ihracat hem de iç piyasa rakamlarında artış devam etti. Toplam beyaz eşya üretimi 6 aylık dönemde yüzde 11 'lik bir artış gösterdi. Türkiye pazarı ilk 3 ay sonunda yüzde 26 büyürken sonraki 3 ayda büyüme hızı bir miktar yavaşlamasına rağmen ilk 6 ayın sonunda beyaz eşyada yüzde 21 büyümeye ulaşıldı. İhracatta ise ilk 6 ayın sonunda yüzde 6 büyüme ile 6.5 milyon adede ulaşılırken bu dönem içinde toplam üretim 10 milyona dayandı. ”
Vatan


Geri Dön