23 / 04 / 2024

Konutlara ilişkin verginin tahakkuku ve ödenmesi!

Konutlara ilişkin verginin tahakkuku ve ödenmesi!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki yazısında konutlara ilişkin verginin tahakkuku ve ödenmesi konusu'nu kaleme aldı...




a) Konutlara İlişkin Verginin Tahakkuku ve Ödenmesi Konutlara ait çevre temizlik vergisi, belediyeler tarafı ndan su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 01.01.2013 yılında büyükşehirlerde 24 Kuruş, diğer yerlerde 19 Kuruş, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000'den az olan belediyelerde bulunan konutlarda 9 Kuruş olarak hesaplanacak ve su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılacaktır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilecektir. 

Su ve kanalizasyon hizmetleri ayrı bir kanunla düzenlenmiş bulunan Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlardaki konutlara ait çevre temizlik vergisi ise 20.11.1981 tarihli ve 2560 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan su ve kanalizasyon idarelerince aynı esaslara göre tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir. 


b) İşyeri ve Diğer Şekillerde Kullanılan Binalara ilişkin Verginin Tahakkuku ve Ödenmesi İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi 5281 sayılı Kanun'un (4) 18. 

maddesiyle belirlenen tarifenin her yıl yeniden değerleme oranında artırılmış tutarlarına göre alınacaktır. Tarifedeki vergi tutarlar büyükşehirlerde % 25 artırımla uygulanacaktır. 

Buna göre, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan konutlar ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait 2013 yılı çevre temizlik vergisinin, binaların grupları itibariyle belediyelerce en son intibak ettikleri derecelere ait aşağıda yer alan tarifedeki tutarlar üzerinden 2013 yılının Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. 


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, yukarıdaki tarifenin 7. 

grubunun belediye meclisince belirlenecek derecesi üzerinden hesaplanır. 

Yıllık tutarı itibariyle tahakkuk eden çevre temizlik vergisinin, birinci taksiti emlak vergisinde olduğu gibi her yılın Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödenecektir. 

Diğertaraftan, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan konutlar ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların yıl içinde kullanılmaya başlanması halinde yıllık vergiden, mükellefiyetin başladığı tarihten (bu tarih dahil) o yılın sonuna kadar olan süreye tekabül eden vergi, bildirim verme süresi içinde tahakkuk ettirilecektir. 


Verginin ödenmesi ise mükellefiyetin ilk taksit süresi geçmeden başlaması halinde; yansı, emlak vergisinin birinci taksit süresi içinde, diğer yarısı da Kasım ayı içinde ödenecektir. 

Mükellefiyetin ilk taksit süresi geçtikten sonra ancak, yılın ilk yarısında başlaması halinde ise tahakkuk edecek verginin yansı bildirim verme süresi içinde diğer yarısı ise Kasım ayı içinde ödenecektir. 


Mükellefiyet yılın ikinci yansında ve taksit süresi geçmeden başlarsa, bildirim verme süresi tahakkuk edecek verginin tamamı Kasım ayı içinde ödenir.Eğer mükellefiyet ikinci taksit süresi geçtikten sonra başlarsa bildirim verme süresi içinde ödenir (5). 

4-5281 sayılı Kanun, 31.12.2004 tarih ve 25687 (3. mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 

5- 30 Seri No.lu Belediye Gelirler Kanunu Genel Tebliği 


Geri Dön