24 / 04 / 2024

Konutlardaki net-brüt metrekare arasındaki fark kontrol altına alınacak!

Konutlardaki net-brüt metrekare arasındaki fark kontrol altına alınacak!

Konutta metrekare oyunu bitecek Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konutlardaki net-brüt metrekare arasındaki farkı kontrol altına alacaklarını açıkladı. 100 metrekare evi 200 metrekare diye satma dönemi bitti dedi...




Konutta metrekare oyunu bitecek Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konutlardaki net-brüt metrekare arasındaki farkı kontrol altına alacaklarını açıkladı. "100 metrekare evi 200 metrekare diye satma dönemi bitti" diyen Bayraktar, kurallara uymayan inşaat şirketlerini ağır cezaların beklediğini söyledi. 


KENTSEL dönüşümün 'rantsal dönüşüm' olduğuna dönük eleştirileri yanlış bulduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, söyle konuştu:."Kentsel dönüşüm, siyaset üstü bir mesele. İnsanların canını korumaya odaklanan bir çalışma. Bir ülke gelişmişse ya da gelişme iddiasında ise bir afetle binalar yıkılacak kaygısı taşımamalı. Henüz bir yıl olmayan  kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 450 milyon liralık öz kaynak yarattık. Eğer yer yıl 3.5 milyar lira öz kaynak olursa bu is çözülür. Dönüşümü vatandaş, özel sektörle yapacak. Biz piyasayı disiplin edip fiyatları aşağıya çekeceğiz l ve denetleyeceğiz. Bazı belediyeler oy kaygısı ile kentsel dönüşüme girmiyor. Halkın büyük bölümü ise evlerini yenilemek istiyor. 


Bu nedenle bu isi yapan belediyeler oy kaybetmek yerine oy kazanacak." KONUT alıcısının en büyük problemlerinden biri alacağı dairenin büyüklüğünü tam bilmemek. Çok sayıda firma; apartman holünden, asansör boşluklarına, oda bölmelerinden, merpen ve kat sahanlıklarına ve hatta otopark alanlarma kadar pek çok alam brüt metrekare kapsamına alıyor. Bu nedenle projelerde net-brüt metrekare arasındaki fark yüzde 70'lere kadar çıkabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakam Erdoğan Bayraktar yeni İmar Kanunu kapsamında konut büyüklüklerini netleştireceklerini söyledi ve, "Yönetmeklikte yer alan düzenlemeyi kanuna da koyuyoruz. 


Artık vatandaş aldığı evin net büyüklüğünü bilecek. Net brüt arasındaki fark da yüzde 15-22 arasmda olabüecek. Şirket bodrumdaki odasını ya da terası ayrı yazacak, net kapsamına alamayacak" dedi. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, yüzde 15 ve 22'lik oranlar farklı projelerde alt ve üst sınır olacak. 


BRÜT VE NET NEDİR 


Bakan Bayraktar, brüt metrekarenin baca, hava boşluğu, asansör çıktıktan sonra havadan gelen iz düşüm alam olduğunu, net metrekarenin ise ayak basüan ıslak ve kuru alanları kapsadığım ifade etti. Yeni İmar Konunu ile konutlarda ruhsat vermenin kolaylaşacağını ancak denetimin artacağım belirten Bayraktar, "Yıllardır devam eden otopark sorunu da çözülecek. Balkon ve çatıdaki görüntü kirliliği kalkacak ve yollar genişletilecek. Tüm projelerde sosyal donatı ve yeşil alanlann genişletilmesi sağlanacak" şeklinde konuştu. 


TEKNİK MÜŞAVİRLİK 


Yapı Denetim Kanunu'nda değişiklikler yapıldığım söyleyen Erdoğan Bayraktar, yapı kuruluşlarım teknik müşavirlik kuruluşları haline getireceklerini dile getirdi. 

Bayraktar şunları söyledi: "Yeni düzenleme üe yapı kuruluşlan proje ve fizibilite yapan, mahal listesi çıkaran, teknik şartname yapan birimler haline gelecek. 

Böylece yurtdışında yapüan işlerde başkasının şartnamesine bağımlı olunmayacak. Bugüne kadar işin çıraklığını yapıyorduk, artık söz sahibi olacağız. Yetkisi artan şirketler yurtdışı işlerinde kendi ülkelerinin malzemelerini kullanacak ve ülke ekonomisi daha çok kazanacak" dedi. 


FİKİRTEPE'DE EMSAL TARTIŞMASI 


Kentsel dönüşümün en çok tartişüan bölgesi Fikirtepe önce afet alam ilan edildi ardından yeni imar planlan ile farklı bir sürece girdi. Eski plana göre 4.14 olan emsallar yeni planla değişti. Bakanlık tarafından yapılan müdahalenin süreci hızlandırdığım belirten Erdoğan Bayraktar, "Gerekli düzenlemeyi yapmasaydık bölge 10 yılda büe çözüme kavuşmazdı. Yeni planda emsal 4'ü yakalar ama 4.14'ü bulmaz. Şimdi müteahhitler seslerini yükseltecek ama emsal artmaz" dedi. Emsal artışı taleplerinin kentsel dönüşümün önünü tıkadığım belirten Bayraktar, bir bölgede sağlanan emsal artışının hemen diğer müteahhtilerin de talebine yol açtığım belirtti. 


Gülistan Alagöz/ Hürriyet Gazetesi


Geri Dön