19 / 04 / 2024

Konutta amorti süresi uzuyor mu?

Konutta amorti süresi uzuyor mu?

Konutu alırken büyük paralar ödeyen yurttaşlar konutunu kiraya verirken istediği rakamları bulamıyor. Durum böyle olunca özellikle İstanbul Boğaz hattında konut amorti süreleri 40-45 yıla kadar çıkıyor...




Konutu alırken büyük paralar ödeyen yurttaşlar konutunu kiraya verirken istediği rakamları bulamıyor. Durum böyle olunca özellikle İstanbul Boğaz hattında konut amorti süreleri 40-45 yıla kadar çıkıyor. Türkiye'de yeni projelerdeki konutların ikinci el fiyatları ile, aynı konutun satış ofisindeki birinci el liste fiyatları arasındaki fark bazı semtlerde oldukça yüksek. 


Emlak veri platformu Reidin'in The Wall Street Journal Türkiye için yaptığı araştırmaya göre aynı anda hem birinci el hem de ikici elden işlem gören konut projeleri baz alındığında, bazı semtlerde aynı konutun ikinci el satış fiyatı, proje geliştiricisi firmanın aynı anda teklif ettiği birinci el liste fiyatlarının yüzde 43 altına kadar inebiliyor. 


Baz alınan semtlere göre bakıldığında istanbul'daki konut projelerinin 2'inci elde fiyat fark oranı ortalama yüzde 18'i buluyor. Yurttaşlar büyük fedakârlıklar yaparak yıllarca biriktirdiği parasını üstüne bir de kredi çekerek konuta yatırıyor. Konutta amorti süreleri ortalama 25 yıla yükselirken, satın alınan konutun değeri de ödenen fiyatın çok altına iniyor. 


inşaat sektörü temsilcileri bunu hem talebe, hem bölgenin potansiyeline hem de arsa sahibinin fiyat kırarak geliştiricinin altında konut satma eğilimine bağlıyor. Fiyatlar arasındaki uçurum da aslında hem o bölgenin potansiyelini, hem de projenin gerçek değerini ortaya koyuyor. Bu fark yeni proje satışlarının sürdüğü bazı semtlerde yüzde 43'lere ulaşırken, bazı projelerde yüzde 1 'de kalıyor. 


Fiyat uçurumunda rekor yüzde 43 ile Başakşehir'de olurken, Ümraniye yüzde 42 ile ikinci, Kartal ise yüzde 33 ile üçüncü sırada yer alıyor. Büyükçekmece, Üsküdar, Pendik, Ataşehir, Bağcılar, ve Beylikdüzü gibi bazı semtlerde ise projenin birinci el fiyatı ile ikinci el fiyatı arasındaki fark yüzde 10'un altında. 


Kişilerin konut alırken konutun değerini belirleyip bankalardan kredi almasını sağlayan değerleme sektöründe de son 5 yılda yüzde 30'a varan daralma yaşandı. Bu daralmada banka kredisiyle yapılan konut satışlarının azalması etkili oldu. 


Cumhuriyet 




Geri Dön