28 / 03 / 2024

Konutta en hızlı amortisman süresi Esenyurt ve Beylikdüzü'nde!

Konutta en hızlı amortisman süresi Esenyurt ve Beylikdüzü'nde!

TUVİMER araştırmasına göre, İstanbul'da konut amortisman süresi en kısa olan ilçelerin başında 17 yıl ile Esenyurt ve Beylikdüzü geliyor.



Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkta faaliyet gösteren Türkiye Veri İşleme Merkezinin (TUVİMER) araştırmasına göre, İstanbul'da konut amortisman süresi en kısa olan ilçelerin başında 17 yıl ile Esenyurt ve Beylikdüzü geliyor.


TUVİMER'in Yatırım Rehberi kapsamında yapılan araştırmasına göre, İstanbul genelinde konuta ödenen ücretin kira geliriyle geri dönüş süresi 22 yıl olarak hesaplandı.


Amortisman sürelerinin son dönemde hızla arttığı İstanbul'da özellikle lüks konutların kira geri dönüş süresi ortalamanın çok daha üzerinde.


Konutun geri dönüş süresinde en karlı ilçeler Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Sultanbeyli ve Sultangazi geliyor. Bu beş ilçenin ortalaması 19 yıl. 


Esenyurt (202 ay) ve Beylikdüzü'nde (205 ay) 17 yıl olan amortisman süresi, Avcılar'da 19 yıl (229 ay), Sultanbeyli'de 21 yıl (254 ay), Sultangazi'de 22 yıl (269 ay)  olarak ölçüldü. Buna göre konut yatırımda en cazip ilçeler Esenyurt, Beylikdüzü ve Avcılar olarak öne çıkıyor.


- Beykoz, Sarıyer ve Bakırköy un uzun ilçeler

İstanbul'da konut amortisman süresi en uzun beş ilçenin ortalaması ise 31 yıl olarak ölçüldü.


Beykoz bu alanda 37,5 yıl (450 ay) ile ilk sırada yer alırken, onu 32 yıl ile Sarıyer (389 ay), Bakırköy (386 ay) ve Beşiktaş (382 ay) izliyor.


İlk 4 ilçenin açık ara önde olduğu amortisman süresinin en uzun olduğu listede Şişli (306 ay) 25,5 yıl ile beşinci sırada yer alıyor.


- "Düşük fiyatlarda geri dönüş hızlı"

Araştırmaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TUVİMER Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Türkoğlu, İstanbul'da konut metrekare fiyatları arttıkça kira odaklı geri dönüş sürelerinde de artış görüldüğünü söyledi.


Metrekare birim değerine göre sıfır-3 bin TL, 3-5 bin TL, 5-10 bin TL, 10-20 bin TL ve 20 bin TL olarak  konutları kategoriye ayırdıklarını dile getiren Türkoğlu, bu evlerin 24 aylık süre içerisinde değerlendirildiğini aktardı.


Türkoğlu, inceleme sonucunda konut metrekare fiyatı ile kira dönüş süreleri arasında doğru orantı sonucuna ulaştıklarını kaydederek, "İstanbul'da konut metrekare fiyatlarında artış yaşandıkça kira geri dönüş sürelerinde de yükseliş gerçekleşiyor. Düşük metrekare değerine sahip olan konutlarda kira geri dönüş süresi kısalıyor." dedi.


İstanbul'da kendisini 10 yılda hatta 15 yılda amorti eden konutları görmenin artık hayal olduğunu dile getiren Türkoğlu, "Metrekaresi 3 bin TL ve altında dahi geri dönüş süreleri güncel değerler üzerinden ortalama 19 yıl civarında. Bu seviye genele bakıldığında 22 seneye çıkıyor. Bu durumda yatırım odaklı işlemlerde konutları metrekare segmenti ve kira geri dönüş süresine göre incelemek yetersiz olacaktır." diye konuşu.


Türkoğlu, yer seçimi, fonksiyonalite ve yapı kalitesi açısından işinin hakkını veren firma, proje ve yapıların hakkının yenilmemesi gerektiğini kaydederek, şu bilgileri verdi.


"Değer değişimleri, temel faktörler ve farklılaşan segmentlere göre orta/uzun vadeli takipler bizi yatırımda data ve know-how kullanımı ile hata riskinden uzaklaştıracaktır. Çok kısa süre içerisinde yayınlanacak Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık sistemimiz bu konuda yatırımcılara hizmet geliştirmeyi amaçlamaktadır.."


Türkoğlu, geri dönüş süresi uzun ilçelerde orta-üst ve üst değer segmentindeki konutların kira getirisi yerine değer artışı trendi açısından tercih edildiğini bildirdi.


AA


Geri Dön