20 / 04 / 2024

Konutta faiz yüzde 1'in altına indi, tüketici kara geçti

Konutta faiz yüzde 1'in altına indi, tüketici kara geçti

TEB Bireysel Bankacılık Satış Yönetimi Direktörü Tuğbay Kumoğlu, 120 ay vadede faizi 0.95'e çektiklerini belirtti



TEB Bireysel Bankacılık Satış Yönetimi Direktörü Tuğbay Kumoğlu, 120 ay vadede daha önce 1.09 olan faizi iki hafta önce 0.95'e çektiklerini belirterek, "Başvurular üçe katlandı. Bu indirimle 12 bin liralık tüketici avantajı doğdu" dedi.

İki hafta önce 120 ay vadede faiz oranlarını 0.95'e çeken TEB'in konut kredileri üçe katlandı. TEB şubelerine gelen konut kredisi başvurularının üç kat artarak günlük 5 bin adet seviyelerine ulaştığını belirten TEB Bireysel Bankacılık Satış Yönetimi Direktörü Tuğbay Kumoğlu, "Konut kredilerinde faiz indirimi ile yakaladığımız bu trendi devam ettirerek yıl sonunda pazar payımızı yüzde 1.40'tan yüzde 2 seviyelerine getirmeyi hedefliyoruzk" dedi.

KALİTE ARTIYOR
Uygun fiyatlı konut bulanlar için konut almanın zamanı diyen Kumoğlu, faiz indirimiyle tüketicinin 12 bin lira kazançlı çıktığını söyledi. Mortgage pazarında faiz yarışının önce 12 ayda başladığını hatırlatan Tuğbay Kumoğlu, "120 ay vadede oranları yüzde l'in altına çekerek bu yarışı uzun vadeye taşıdık. Amacımız yeni bir yarış alanı yaratmak değildi. Tüketicinin en uygun koşullarda konut almasını sağlamak" dedi.

Hem 60 ay, hem de 120 ay vadeli konut kredilerinde uyguladıkları aylık faiz oranının 0.95 olduğunu belirten Kumoğlu, şunları söyledi: "120 ay vadeli kredide bir ön çeki faiz oranımız 1.09 idi. Her iki kredide toplam 12 bin liralık bir tüketici avantajı oluyor. Vadeyi kısa tuttuğunuz sürece hesaplanan taksit tutarı. müşterinin aylık ödemeleri gelir içerisinde çok önemli bir yer teşkil ediyor. Bizim niyetimiz şu; tüketiciyi daha rahat ettirecek vadeyi ve fiyatı belirlemek."

Fiyatla talebin korelasyonunun ters orantılı olduğuna dikkat çeken Kumoğlu, "Bilinçli tüketici fiyatların biraz daha düşeğini düşünüyor ya da alacağı konutun fiyatında biraz gevşeme olacağını bekliyor. Fiyat azaldıkça gelen talebin niteliği artar. Bu nedenle kredibl müşterinin sayısı arttı" dedi.

Kredi faizlerini belirlerken bono piyasasına da bakıyoruz
MERKEZ Bankası'nın faiz indirimlerine paralel bono faizlerinin önemli oranda gerilediğine değinen Tuğbay Kumoğlu, bankaların faiz oranlarını belirlerken dikkat ettikleri unsurlara ilişkin şunları söyledi: "Bono faizleri de 8 puan seviyelerine geldi. Bankalar biraz da bono piyasasını gözlemliyor. Konut piyasasında durum biraz farklı. Bankalar konut kredisi satarak oluşturdukları fonları hedge ederek veya bünyesinde tutarak aldıkları pozisyona göre de orta ve uzun vadedeki fiyatları belirleyebiliyor."
Uygun fiyatlı konut bulan beklemesin, hemen alsın
Kredide alınan masraflar (TL)
60 ay vade       120 ay vade
İstihbarat  1.000    .. . . 1.000
Ferdi kaza .... .. 698 ...   1.209
Komisyon  . . %1 . . .  %1
Ekspertiz  ..400 ... .400
İpotek  . .200 . . . .200
Konut sigortası .250 ... .250
DASK  120 ... 120

TUĞBAY Kumoğlu, "konut almanın zamanı mı?" sorumuzu ise şöyle yanıtladı: "Konut fiyatları ve bankanın uyguladığı faiz önemli. Konut fiyatları uzun zamandır yatay seyrediyor. Eğer finansman kullanacaksanız uzun vadede faizin yüzde l'in altına gelmesi çok önemli bir tercih nedeni. MB faizi birkaç kez indirse de, konut fiyatlarında çok fazla değişiklik öngörmüyorum."
Akşam/Ayfer Arslan


Geri Dön