24 / 04 / 2024

Konutta fiyatlar TOKİ seviyesinde!

Konutta fiyatlar TOKİ seviyesinde!

Erguvan İnşaat Genel Müdürü Emre Maraşlı, firmaların inşaat yaparken kârlılık hedeflerini çok yüksek tuttuklarını belirtti.



Erguvan İnşaat Genel Müdürü Emre Maraşlı, firmaların inşaat yaparken kârlılık hedeflerini çok yüksek tuttuklarını belirterek, "Tekstilde üreticiler nasıl düşük kazançlara alıştıysa biz de alışacağız. Fiyatlar yüzde 20 daha düşerek  TOKİ  seviyesine inecek" dedi.

Tekstilde yaşanan fiyat politikasının benzerinin inşaatta da olacağını öne süren Emre Maraşlı, şöyle devam etti: "Sayın Abdullah Kiğılı zamanında yüksek karlar yaptıklarını ancak artık o kârların kalmadığını açıklamıştı. Ben de inşaatta benzer bir durumun yaşanacağını iddia ediyorum. Göreceksiniz 2-3 ay içinde konut fiyatları ortalama yüzde 20 daha düşecek. Bu arada TOKİ'nin de fiyatlar üzerinde oluşturduğu bir baskı vardı. Bu baskıyı da olumlu buluyorum. Özel sektör firmaları da yavaş yavaş TOKİ'nin fiyatlarına gerileyecekler."

ARSA DA DÜŞECEK

Kaliteli ve nitelikli projelerin fiyatlarının diğerlerine göre daha az düşeceğini belirten Maraşlı, "Hedge fonlarının da küçülmesiyle ve uluslararası yatırımcıların risk iştahının azalmasıyla birlikte ülkemizde iş yeri, arsa ve benzeri gayrimenkullere olan talep düşmeye başladı. Zaten bu taleplerin bir kısmı da spekülatifti. Bazı yatırımcılar bu arsaları önceden kapatıp, al-sat yapıyorlardı, yani her alıcı ihtiyaç sahibi değildi. Ama şimdi yabancı yatırımcıların risk iştahı azaldığı için bu arsalara talep azaldı. Bu da arsa fiyatlarının giderek daha da düşmesine neden olacak" dedi.

YÜZDE 10 KÂRLILIK BİTTİ

Emre Maraşlı, daha önce inşaatta yüzde 100'ü geçen kârlılıklar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kârlılık hedeflerimizi yüksek tutuyorduk ve borçlanma planlarımızı da buna göre yapıyorduk. Şimdi kârlarımız yüzde 40'lara düşünce sıkıntıya girmiş gibi göründük. Bundan böyle kârlılık hedeflerini düşük tutmayan ve yatırımlarını buna göre yapmayan inşaat firmaları zorluk çekecekler. Her türlü senaryoyu düşünerek yatırım yapmak artık çok önemli. Bu senaryo planlarını yanlış yapanlar şu anda çok zor durumdalar. Buna dayanarak, inşaatta daha az kârlılık olacağı için daha yüksek verimle çalışan firmalar öne çıkacak."

Bugün

Geri Dön