18 / 04 / 2024

Konutta ipotek nasıl kaldırılır?

Konutta ipotek nasıl kaldırılır?

Tapuda ipotek kaldırma işlemi, kredi borcu biten tüketicinin evi üzerine alabilmesi için gerekli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konutta ipotek nasıl kaldırılır? İşte, konutta ipotek kaldırma işlemi..



Konutta ipotek nasıl kaldırılır?

Tapuda ipotek kaldırma işlemi, kredi borcu biten tüketicinin evi üzerine alabilmesi için gerekli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmazın borcunun bitmesi üzerine gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılıyor. 


Tapuda ipotek kaldırma işlemi öncelikle bankadan evin kredisinin bittiğine dair ipotek fek yazısı almakla başlıyor. İpotek fek yazısı banka tarafından verilen kredi borcunun bittiğini gösteren bir belge olarak tanımlanıyor.


Tapuda ipotek kaldırma işleminin ikinci aşaması olarak bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gidilmesi gerekiyor. Tapu dairesi bu yazıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırabiliyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi deniyor. Bu işlem sonrasında konut üzerindeki ipotek kaldırılmış oluyor. 


Banka tarafından verilen ipotek fek yazısının kanunen belirtilen bir masrafı olmamakla beraber hemen hemen tüm bankalar bu işlem için ücret talep ediyor. İpotek fek yazısının ücreti bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Ancak bu ücretin ödenmesi kanunen bir zorunluluk belirtilmiyor. 


Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. 


İpotek fek yazısı örneği..


T.C.

ANKARA

... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ

Dosya No: ……… /…………



TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE

………………(Şehir)



İLGİ: a) …./…./…..  tarih ve ….. sayılı yazımız.

b) ……../………tarih ve ….. yevmiye sayılı cevabi yazınız.




ALACAKLI

VEKİLİ

BORÇLU



İlgi (a) sayılı yazımız gereğince, ilgi (b) sayılı cevabi yazınızda belirtilen taşınmazlar kaydına konulan haczin işbu dosyamızdan geçerli olmak üzere KALDIRILMASINA karar verilmiştir.

Karar gereğince işlem yapılarak ilgi (b) sayılı yevmiyeniz ile konulan hacizlerin fekki gereği rica olunur. 



NOT: ...................................




İcra Müdür Yrd. 

...............


İpotekli ev nasıl satın alınır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön