28 / 03 / 2024

Konutta KDV belirsizliği inşaatçıları düşündürüyor!

Konutta KDV belirsizliği inşaatçıları düşündürüyor!

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, inşaat sektöründeki yeni konut satışında uygulanacak KDV oranının hala Bakanlar Kurulu tarafından netleştirilmemesinden doğan sıkıntıyı kaleme aldı



Bugünlerde inşaatçılar Rodin’in düşünen adamı gibi


İnşaatın ruhsatını Haziran ayı başında almışlar.


İnşaata da başlamışlar.


Düşünüyorlar.. düşünüyorlar ve yine düşünüyorlar. 


Adeta Rodin’in “Düşünen adam heykeli” gibiler!


FİYATI BELLİ DEĞİL


Müşteri gelip proje üzerinden evin özelliklerini, ardından da fiyatını soruyor:

Bu ev kaç lira?

- Ev 600 bin lira ama KDV’si belli değil!

Nasıl yani?

- KDV oranı 1, 8 veya 18’den biri olacak ama henüz belli değil!

Ne zaman belli olur?

- Bilmiyorum.. Normalde 1 Haziran 2012 itibariyle belli olmalıydı. Ne zaman açıklanacağı da belli değil. Bir ay sonra da açıklanabilir, üç ay sonra da! 

Peki ama KDV oranını bilmemiz ev alırken çok önemli. Yüzde 1’den 6.000 TL, yüzde 8’den 48 bin TL, yüzde 18’den 108 bin TL eder. Bunu bilmeliyiz ki ona göre karar vermeliyiz.

Müşteri olarak haklısınız.. İnanın bu olaydan sizden çok ben şikayetçiyim. Herkes daireleri soruyor ama KDV tutarı belli olmadığı için kimse almıyor ve gidiyor. Bir daire bile satamadım!


CİDDİ HATALAR VAR


Böyle bir olay yani KDV oranının belli olmaması, KDV’nin yürürlüğe girdiği 1985 yılından bu yana ilk kez yaşanıyor.


1. Bakanlar Kurulu’nun, 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren ruhsatı alınıp inşaatına başlanılan konutlarda, KDV oranını belirlemesi gerekiyordu. Oranlar açıklanmadı.

2. Vatandaş, proje üzerinden ev alacak ama aldığı evin KDV oranı kaç, onu bilmek istiyor.

3. İnşaat firması, inşaatı yaparken bir taraftan da proje üzerinden satarak finansman sorununu çözüyor. KDV oranı belli olmayınca, satış yapamıyor.

4.Yasanın değişen şeklinde “..inşaat işinin yapıldığı arsanın veya konutun VERGİ DEĞERİ ve bulunduğu yer esas alınarak, konutun KDV’ye esas değeri bulunur” deniliyor (6322 sayılı Kanun Md.22).Burada “ciddi hata” var. Arsanın veya konutun vergi değeri; Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen “emlak vergisi değeri”dir.Bunu ben demiyorum Vergi Usul Kanunu’nun 268’inci maddesinde yazıyor.

5. KDV’ye esas değer, “emlak vergisi değeri” denilince, hatlar karışıyor;a) Bodrum kattaki veya girişteki ile ikinci kattaki (100 m2’lik) konutun değeri aynı oluyor!b) KDV Kanunu Madde 20’ye göre; KDV matrahı, konutun bedelidir. Bedel ise; teslim edilen konut karşılığında alınan veya borçlanılan para ve para ile temsil edilen değerler oluyor.


Görüldüğü gibi, yasa maddeleri birbiri ile çelişiyor!


NE OLACAK?


Herkesin merak ettiği yanıt bu..İnşaatçılar iki aydır yeni inşaatlara başlama konusunda ne yapacaklarına karar veremiyorlar. Başlayanlar, bir tek konut satamıyorlar.


Bakanlar Kurulu oran açıklayamıyor! 


İş oran açıklamakla da bitmiyor. Türkiye genelinde, konutların bulunduğu yerlere göre yüzlerce, binlerce bölge veya semt ve buralardaki KDV oranı açıklanmalı.Öte yandan, yasa yanlış düzenlenmiş. Tanımlanan uygulama KDV Kanunu’nun hem ruhuna hem de özüne aykırı.En önemlisi, dünyada semtlere göre farklı KDV uygulaması diye bir olay yok! KDV satış bedeli üzerinden alındığı için ucuz ev alan daha az, pahalı ev alan zaten daha çok KDV ödüyor. Getirilmek istenen uygulama; sektörün önünü tıkar, satış bedelini düşük gösterme yönünde alıcı baskısını, buna bağlı olarak da KDV, harç ve gelir-kurumlar vergisi kaybını artırır. Dürüst firmalar aleyhine haksız rekabet yaratılmış olur!..


Şükrü Kızılot / HÜRRİYET


Geri Dön