29 / 03 / 2024

Konutta KDV eşitsizliği Meclis'te!

Konutta KDV eşitsizliği Meclis'te!

Konut KDV'sindeki kanuni düzenleme Meclis'e taşındı. Sezgin Tanrıkulu, yapılan düzenlemenin Anayasa'nın eşitlilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek KDV'nin yeniden %1'e düşürülmesini istedi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de bir soru önergesi ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na konut vergisinde yaşanan adaletsizliği sordu. Tannkulu, Davutoglu'na "Konutlarda KDV oranının metrekareye veya başka bir takım ölçütlere göre kademe kademe artması gerekirken yüzde l'den bir anda yüzde 18'e çıkması, 151 metrekarelik bir daireden de toplam kullanım alanı 300-400 metrekareyi bulan malikanelerden de aynı vergiyi almak adil mi?" sorusunu yöneltti.

 

VERGİ, MALİ GÜCE GÖRE DÜZENLENMELİ 

Soru önergesini Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığına sunan CHP milletvekili Tanrıkulu, ilk olarak "Anayasamızın 73. Maddesine göre vergi yükü kişilerin mali gücüne göre adaletli bir şekilde düzenlenmelidir. Oysa Hükümetiniz döneminde getirilen birçok vergi düzenlemesinin büyük mağduriyetler ve haksızlıklar yarattığı bilinmektedir. Örneğin yeni konutlar için getirilen adaletsiz KDV oranları bunlardan biridir" hatırlatması yaptı. 


Ardından da "Büyükşehir Belediyesi sınırlan içinde 150 metrekareye kadar konutlardan %1 vergi alınırken, bu oran 150 metrekare geçildiğinde bir anda %18'e çıkmaktadır. Hükümetinizin 150 metrekareyi geçtigi için sözde lüks konut sınıfına soktuğu fakat sıradan bir 4+1 daireden de, örneğin ikiüç kadı, 8-10 odalı, 300-400 metrekare ve gerçek anlamda lüks malikane denebilecek konuttan da aynı oranda vergi alınmaktadır. 


Ayrıca son dönemde inşaatlarda 80 liralık maliyet, kur nedeniyle 115 liraya çıkmış ve sektörde büyük bir kriz baş göstermiştir. Sektör temsilcileri yüzde 25 oranında daralma beklediklerini, KDV oranın acilen yüzde l'e düşürülmesi gerektiğini belirtmektedirler" bilgisini paylaştı. 


DAVUTOĞLU'NA 4 SORU: 


1. Konutta getirdiğiniz KDV düzenlemeleri Anayasa'nın 73. Maddesinde ifade edilen kişilerin mali gücüne ve adalet ilkelerine uygun şekilde mi düzenlenmiştir? 


2. Konutlarda KDV oranının metrekareye veya başka bir takım ölçütlere göre kademe kademe artması gerekirken % l'den bir anda %18'e çıkması, 151 metrekarelik bir daireden de toplam kullanım alanı 300-400 metrekareyi bulan malikanelerden de aynı vergiyi almak adil midir? 


3. Bu konuda Büyükşehir Belediye sınırlan içinde yaşayanlardan %18 vergi alınması diğer şehirlerde bu oranın %1 olması Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykın değil midir? 


4. Bu oranlanın %1'e düşürülmesi veya daha adil bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? 


Meydan


Geri Dön