18 / 04 / 2024

Konutta KDV indirimi müşterilere yansıyor mu?

Konutta KDV indirimi müşterilere yansıyor mu?

İnşaat sektörüne gelen KDV indiriminde müşteriler bilgilendirilmedi. Müteahhitler indirilen KDVyi fiyatlara yansıtmıyor.



Kırşehir'de hareketliliği çoğunlukta inşaat sektöründe oluşmaktadır. İnşaat sektöründe hareketlilik yaşanırken inşaat sektörüne gelen KDV indirimin lüks konut almak isteyen bazı müşterilerin bilgilendirmediği görüldü. Lüks konutta KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından yeni bir sorun oluşmuş durumda. Kimi müteahhitler indirilen KDVyi müşteriye yansıtmama eğiliminde. 


Özellikle düzenlemeden önce yapılmaya başlanan evler için geçerli sözleşmelerde KDV belirtilmemişse bazı müteahhitler 'KDV dahil sözleşme imzaladık' diyerek indirimden vatandaşı yararlandırmıyor. Hele satın alma banka kredisiyle yapıldıysa müteahhidin eli daha da güçleniyor.


KDV İNDİRİMİ MÜTEAHHİDE YARIYOR 

Örneğin 2 yıl önce topraktan bir projeye girip KDV dahil 1 milyon 180 bin liralık lüks konut alan vatandaş banka kredisi ile aldığı kredi için 180 bin liralık KDV tutarını da bankaya borçlandı. O tarihten sonra bankaya ödemelerini de yaptı. Ancak KDV, tapu verilirken veya konut tesliminde kesildiği için şirket vatandaştan 180 bin lira olarak tahsil ettiği KDV'yi faturaya 80 bin lira olarak yansıtıp 100 bin lirayı ise satış fiyatına yedire bilir. Yanı müteahhit 2 yıl önce KDV olarak hesapladığı 10'u bin lirayı bu kez konut fiyatının içine yedirerek tahsil etmiş gibi gösteriyor. 


Böylece aslında vatandaşın daha kolay ev almasını sağlamak için indirilen KDV sadece müteahhide yarıyor. Bu da yetmiyor. Müteahhit yüzde 18'den aldığı kapı, pencere diğer inşaat malzemelerinin yüzde 10'luk KDV farkını da devletten iade olarak geri alıyor. 


İSTEME HAKKINIZ VAR 

Ancak müteahhitler böyle düşünse bile vatandaşın aradaki 10 puanlık farkı isteme hakkı var. Eğer projeye başlanırken müteahhit ile konutu satan alan vatandaş arasında imzalanan sözleşmede fiyat konut fiyatı+KDV olarak belirtilmiş ise bu durumda 2 yıl önce ödediğiniz KDV'nin 10 puanını yani yukarıdaki örnekte 100 bin lirasını geri alabilirsiniz.



Kırşehir Memleket Gazetesi


Geri Dön