29 / 03 / 2024

Konuttaki KDV indirimi yatırımcıya avantaj sağlayacak!

Konuttaki KDV indirimi yatırımcıya avantaj sağlayacak!

Konutta KDV indiriminin emlak sektörüne hem proje üreticileri hem de yatırımcılar açısından büyük bir teşvik olacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun "Konuttaki KDV indirimi, hem üretici firmaların yükünü hafifletecek hem de yatırımcılara fiyat avantajı olarak geri dönecektir" dedi.



Bakanlar Kurulu’nun aldığı yeni kararla konutta KDV oranlarında indirim yapıldı. Buna göre 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranı 31 Mart 2017 tarihine kadar yüzde 8 olarak uygulanacak. 150 metrekarenin altında kalan konutlarda uygulanan yüzde 1 ve yüzde 8 oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. 


Konutta KDV indiriminin emlak sektörüne hem proje üreticileri hem de yatırımcılar açısından büyük bir teşvik olacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun ‘Üçüncü Köprü, Kanal İstanbul, Tünel Projesi gibi yeni yatırımlarla sürekli beslenen emlak ve inşaat sektöründe, dev yatırımlar özellikle proje bölgelerinde hızlı fiyat artışlarını da beraberinde getiriyor. Konuttaki KDV indirimi, hem üretici firmaların yükünü hafifletecek hem de yatırımcılara fiyat avantajı olarak geri dönecektir’ dedi.  Önceki uygulamaya göre arsa birim metrekare vergi değeri 0-499 TL arası olanlar % 1 oranında, 500-999 TL arası olanlar % 8 oranında, 1000 TL ve üzeri olanlar % 18 oranında KDV’ye tabi idi. Bu uygulamanın özellikle büyükşehirlerde emlak alanlar için dezavantajlı bir uygulama olduğuna ve konut alımının önünde engel teşkil ettiğine dikkat çeken Erilkun yeni uygulama ile çok daha adil bir düzene geçildiğini ve yanlıştan dönüldüğünü şu sözlerle ifade etti: Bu uygulama hem üreticinin hem de yatırımcının lehine olan bir uygulama. KDV oranı arsa birim değerine göre belirlenmesi eşitsiz ve keskin bir uygulama idi. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan yerlerde böyle bir uygulama özellikle Türkiye nüfusunun %20’sinin yaşadığı İstanbul’daki proje satışlarını olumsuz etkilemekte idi. Yeni uygulama ile farkın minimize edilmesi sağlandı. Böylelikle hem proje üretiminin yolu açılacak, tüketicini ruhsatlı projelere daha fazla yönelebilecek hem fiyatlardaki aşırı yükseliş nispeten dizginlenecektir. Yılın son çeyreğine girdiğimiz bu dönemde yaşanacak ve yıl sonunda egale edileceğini öngördüğümüz 1.248.000’lik konut satışı rahatlıkla aşılmış olacaktır. Uygulamanın çok önemli bir diğer etkisi de proje üreticilerinin ellerinde bulunan, özellikle büyük metrajlı daire stoklarının erimesinde sağlayacağı ivmedir.



Geri Dön