18 / 04 / 2024

Konutta KDV oranı yüzde 8'e indi!

Konutta KDV oranı yüzde 8'e indi!

Konutta KDV oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece, yüzde 18 KDV ödenecek konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim edilmesi durumunda, ödenecek KDV oranı yüzde 8 oldu..



Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisinin Belirlenmesine Dair Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.


2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın geçici 1. maddesinden sonra gelmek üzere geçici madde eklendi.


Buna göre bu kararın 1. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranına tabi konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar teslimlerinde aynı fıkranın (c) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanacak.


Arsa birim metrekare vergi değeri; 0-499 TL arası olanlar yüzde 1 oranında, 500-999 TL arası olanlar yüzde 8 oranında, 1000 TL ve üzeri olanlar yüzde 18 oranında KDV ye tabi idi.


Ancak alınan karar ile yüzde 18 KDV ödenecek konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim edilmesi durumunda, KDV oranı yüzde 8 oldu.


Katma değer vergisi oranları

MADDE 1 – (1) Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları;

a) Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için,  yüzde 18

b) Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, yüzde 1

c) Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, yüzde 8 olarak tespit edilmiştir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Motorlu taşıtlarda kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazından (LPG) kilogram başına alınan ÖTV tutarı da 1,5780 liradan 1,7780 liraya çıkarıldı. Deniz motorininden litre başına alınan ÖTV ise 1,7245 lira olarak belirlendi.


Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’de ise indirim yapıldı. Söz konusu oran, 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanacak


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Bakanlar Kurulu, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirdi.


Kararla KDV oranlarının tespitine ilişkin karara eklenen geçici bir maddeyle, konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanması hüküm altına alındı.


Yetkililer, konut teslimlerinde yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi.


VERGİ ORANLARI ARTIRILDI


Akaryakıt ürünlerini içeren özel tüketim vergisi (ÖTV) (I) sayılı listesindeki benzin, motorin, ev kullanımı hariç LPG ile madeni yağlar ve solventlerde vergi oranları artırıldı.


Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kararname ile benzin, motorin ve ev kullanımı hariç LPG'de 20 kuruşluk artışa gidildi.


Karar uyarınca, ÖTV tutarları litre başına 95 oktan benzin için 2,1765 TL'den 2,3765 TL'ye, kurşunsuz benzin için 2,2985 TL'den 2,4985 TL'ye, motorin çeşitleri için 1,5945 TL'den 1,7945 TL ile 1,5245 TL'den 1,7245 TL'ye yükseltildi.


RAKAMLAR NELER?


Karar kapsamında LPG'ye uygulanan ÖTV tutarı da kilogram başına 1,5780 TL'den 1,7780 TL'ye çıkarıldı.


Değişiklik kapsamında benzol, tuluol, ksiol, solvent nafta gibi ürünler ile madeni yağlama ürünlerinin ÖTV tutarlarında yapılan düzenlemeler de yer alıyor.


Ekonomi yetkilileri, motorinde artırılan ancak madeni yağda artırılmayan ÖTV maktu tutarlarının bazı ticari nakil vasıtalarında yakıt olarak kullanılabilen 10 numara yağ yapımına yol açtığını belirterek, motorin ve madeni yağda maktu vergi artış düzenlemesinin bunun önüne geçilmesi için paralel olarak yapıldığını söylediler.


Milliyet




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Gayrimenkul sektörüne bir müjde de Bakanlar Kurulu’ndan geldi. Kurul 150 metrekare üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’e indirdi. Karar 31 Mart 2017’ye kadar geçerli olacak. Bu tarihe kadar büyük ev alan vatandaş ortalama 400 bin liralık bir ev için 40 bin lira daha az KDV ödeyecek.


Bakanlar Kurulu 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirdi. Konut teslimlerinde yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Karar dün Resmi Gazetede de yayımlandı. Uygulama bugünden başlayarak 7 ay geçerli olacak. Vatandaş, 31 Mart 2017'ye kadar satın alacağı 150 metrekare ve üzeri ev için yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecek. Karar, gayrimenkul sektöründe heyecan yaratırken büyük ev hayali kuran vatandaşı da umutlandırdı. Uzmanlar kararın vatandaşın cebinden daha az para çıkacağını dile getirdi. Nitekim Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı büyük metrekareli dairelerde 400 bin lira civarında bulunuyor. Bunun KDV'si yüzde 18 ile hesaplandığında 72 bin lira olurken rakam yüzde 8 KDV'de 32 bin liraya iniyor.


Düşüş fiyat artışına neden olmaz


Özyurtlar Şirketler Gurubu Başkanı Tamer Özyurt, kararı gayrimenkul sektörü açısından büyük bir açılım olarak değerlendirdi. Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Ahmet Kılıç, düşen KDV oranlarının inşaat firmaları tarafından fiyat artışına neden olacağı kanısını taşımadığını vurguladı. Kılıç, fiyat yüksek olursa stoklardaki satışların erimesinin sınırlı olacağını dile getirdi. 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar büyük konuta erişimin kolaylaştığını aktarırken, Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, vatandaşların bu imkanı beklemeden değerlendirmelerini önerdi


Sektörün yükü hafifleyecek


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise kayıt dışına dikkat çekti. Tellioğlu, "Sektörde günlük adam çalıştırılıyor ama gider gösterilmiyor. 10 milyon liraya tamamlanan inşaata karşılık elimizde 7 milyon liralık fatura oluyor. Yüzde 18 KDV kestiğin zaman KDV fazlalığın çıkıyor. O açıdan uygulamanın işlemlerin kayıt altına alınması açısından sektöre olumlu katkısı olacak diyebiliriz" dedi.


Müteahhitler ek süre istedi


İnşaat müteahhitleri 31 Mart 2017'ye kadar geçerli olacak uygulamanın satışlara olumlu yansıyacağını ve uygulamanın 2017 yılı sonuna kadar uzamasını istedi. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Özellikle arsa değeri son yıllarda hızla artan İstanbul gibi şehirlerimizdeki dairelerin çoğu yüzde 18 KDV oranı ile satılmaktadır. Bu KDV avantajı en çok afet yasası kapsamı dışında kalan projeler ile şehir merkezlerinde gerçekleştirilen yerinde dönüşüm projelerinde büyük fayda sağlar” bilgisini verdi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'da uygulamanın sektörün önünü açacağını söyledi.



Yeni Şafak


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Kredi faizlerinde indirimler ve emlak sektörü devlerinin kampanyalarının ardından şimdi de Bakanlar Kurulu, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e indirdi. Konut teslimlerinde yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında herhangi bir değişiklik olmadı. Oranların yüzde 18’den yüzde 8’e düşmesi konut alıcısının üzerindeki KDV yükünü her 100 bin lirada 10 bin lira düşürecek. Yüzde 18 KDV’de konut alıcısı her 100 bin lira için 118 bin lira öderken, şimdi bu rakam her 100 bin lirada108 bin lira ödemeye denk gelecek. Gayrimenkul sektörü temsilcileri kararı, yerinde bir karar olarak değerlendirdiler. Konutlarda KDV uygulamasının konut fiyatını belirleyen önemli unsurlardan olduğunu belirten sektör temsilcileri, kararı gayrimenkul sektörü açısından büyük bir açılım olarak değerlendirdi. Bu durumun en çok büyük ev almak isteyenlerin işine yarayacağını kaydeden sektör temsilcileri, böylelikle konut fiyatlarında daha kolay indirime gidilebileceğini belirttiler.


Star


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Hükümet konut piyasasını canlandırmak için lüks sayılan 10 bin 530 sokak ve caddede KDV’yi yüzde 18’den 8’e indirdi. Büyüklüğü 150 metrekarenin üzerinde olan evlerde de vergi yüzde 8 olarak belirlendi


Ekonomi yönetimi darbenin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için yine konuta sarıldı. Emlak Konut çatısı altında yüzde 0.7 faiz ve 10 yıl vade ile düzenlenen konut satış kampanyasının ardından bu kez lüks semt ve sokaklarda yeni ev satışlarında vergi indirimi yapılarak konut piyasası ve dolayısıyla ekonomide hareketlilik sağlanması amaçlanıyor.

Bu nedenle lüks sokaklarda yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e indirildi. Ayrıca hangi sokakta olursa olsun şimdiye kadar KDV oranı yüzde 18 olan büyüklüğü 150 metrekarenin üstünde olan evlerin vergisi de yüzde 8 oldu.

METREKARESİ 1000 TL’NİN ÜZERİNDEYSE YÜZDE 18

Düzenleme Türkiye’deki sokak ve caddelerin yüzde 2’sini kapsıyor. Türkiye genelinde 29 büyükşehirde yeni konut satışlarında KDV oranları arazi birim metrekare değerine göre hesaplanıyor. Buna göre arazi metrekare birim değeri 500 TL’nin altında olduğu noktalarda KDV oranı yüzde 1, 500-1000 lira arasında olan yerlerde yüzde 8, 1000 liranın üzerinde olan yerlerde ise yüzde 18 olarak uygulanıyor.

Türkiye’de 511 bin sokak ve caddenin 10 bin 530’unda KDV yüzde 18 olarak uygulanıyor. 19 bin 625 sokakta ise oran yüzde 8. Tabii ki geri kalan 480 bin 845 sokak yüzde 1’lik alan içinde bulunuyor.

İSTANBUL’UN YÜZDE 8’İ KARARDAN ETKİLENECEK

Düzenlemeden en çok etkilenen il İstanbul oldu. KDV indirimi yapılan 10 bin 530 sokağın yüzde 70’i yani 7 bin 390’ı İstanbul’da buluyor. Düzenlemeden İstanbul’un ardından en çok etkilenen ikinci il ise İzmir. 48 bin 491 cadde ve sokağı olan İzmir’de geçici bir süreliğine da olsa bin 235 sokakta KDV oranı yüzde 18’den 8’e inmiş oldu.

Türkiye’nin ikinci büyükşehri  Ankara  ise İzmir’den sonra geldi. Ankara’da 2 bin 562 sokak ve caddenin 396’sı lüks sınıfına sokularak yüzde 18 KDV uygulanıyordu.

"BEKLEYEN KONUTLAR AÇISINDAN OLUMLU"

EMLAK KONUT GENEL MÜDÜRÜ MURAT KURUM:

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, bu tarz iyileştirmelerin, bekleyen konut stoku açısından canlanmaya yönelik adımlar olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Kurum ancak sektör beklentilerinin bu adımın biraz daha üstünde olduğunu dile getirerek, tapu harçlarında bir düzenleme talep ettiklerini, konutu ilk alacaklara yönelik yüzde 8 KDV’nin bile yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini söyledi.

"50 BİN TL İNDİRİMİ FİYATLARA YANSITIRIZ"

DEMİR İNŞAAT GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAMİT DEMİR:

“KDV yüzünden müşteri kaybımız çok oluyordu. Bu tarihten Mart 2017’ye kadar yüzde 8, sektöre hareket getirecektir. KDV indirimiyle 500 bin liralık daireden 50 bin lira kâr elde edilecek. Biz bu indirimi kesinlikle vatandaşa yansıtırız.”

"AFET KAPSAMI DIŞINDAKİLER ERİTİR"

İSTANBUL İNŞAATÇILAR DERNEĞI (İNDER) BAŞKANI NAZMI DURBAKAYIM:

KDV’de her türlü indirim, konut satışlarına olumlu yansır. KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesine yönelik karar da söz konusu daire tiplerindeki stokların eritilmesine yarar.

Özellikle arsa değerleri son yıllarda hızla artan İstanbul gibi şehirlerimizdeki dairelerin çoğu yüzde 18 KDV oranı ile satılmaktadır. Bu KDV avantajı en çok Afet Yasası kapsamı dışında kalan projeler ile şehir merkezlerinde gerçekleştirilen yerinde dönüşüm projelerinde büyük fayda sağlar.”


Habertürk


Geri Dön