20 / 04 / 2024

Konutta net metrekare yasası!

Konutta net metrekare yasası!

Net metrekare evin duvarları arasında süpürülebilir kısmını söylerken; brüt metrekare süpürülemeyecek alanları da hesaplamaya dahil ediyor. Henüz tasarıda olan konutta net metrekare yasası satışlarda yaşanan metrekare kargaşasının önüne geçmeyi hedefliyor



Konutta net metrekare yasası!

Konutta net ve brüt metrekare olmak üzere iki metrekare kavramı bulunuyor. Net metrekare evin duvarları arasında süpürülebilir kısmını söylerken; brüt metrekare süpürülemeyecek alanları da hesaplamaya dahil ediyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alan oluyor. Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.


Bunun yanı sıra açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmiyor.


Brüt alan ise, bağımsız bölümün duvarlar dahil alanıyla ortak alanların bağımsız bölüme düşen miktarının ilave edilmesi ile hesaplanan alana deniyor. Gayrimenkulün brüt alanı kesin olarak tespit edilemiyorsa, net alanın yüzde 15-25 fazlası brüt alan olarak kabul edilebilir. Yani, net alanı 100 metrekare olan bir apartman dairesinin beyan edilmesi gereken brüt alanı 115 -125 metrekare olarak hesaplanıyor.


Bu metrekare farklılıkları konut satın almak isteyen alıcıları yanıltabiliyor. Brüt metrekarede yazan rakamı net metrekare olarak düşünerek, konut alabiliyor. Eve gittiğinde ise düşündüğünden daha küçük bir ev ile karşılaşabiliyor.


Bu tip sorunların yaşanmaması adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı Yeni İmar Kanununu'na konu ile ilgili olarak bir madde ekliyor. Bu madde ile birlikte, artık projede yer alan metrekare ile tapudaki rakam birbirinin aynısı olacak.


Konutta metrekare netleşiyor!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön