25 / 04 / 2024

Konutta vade 20 yıla çıkıyor!

Konutta vade 20 yıla çıkıyor!

2017'de gayrimenkul sektörü yeni bir seferberlik için harekete geçti. 2016'da faizi 0.70’e indiren sektör şimdi de vadeyi 20 yıla çıkarıyor.



Gayrimenkul sektörü yeni bir seferberlik için harekete geçti. Başarısız darbe girişiminden sonra faizi 0.70’e indiren sektör şimdi de vadeyi 20 yıla çıkarıyor.


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (Fetö) 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden sonra konut satışlarını canlandırmak ve ekonomideki çarkları döndürmek için inşaat sektörünün başlattığı seferberlikte ikinci perde açılıyor. Sektör 240 ay vadeli kampanya atağına başlıyor. Darbe girişiminden sonra 2016 sonuna kadar 0.70 faiz ve 120 ay vadeli kampanya yapılmıştı. Emlak Konut GYO, kampanya kapsamında 1 ayda 2.547 bağımsız birim satmıştı. Markalı konut üreticileri dün Emlak Konut GYO'nun genel merkezinde istişare toplantısı yaptı. Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda satışları artıracak kararlar masaya yatırıldı. Buna göre sektör yeni yılda 240 ay vade ile konut satmak için seferberliğe başlıyor. Edinilen bilgilere göre, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.70'den aşağıya çekilmesi için bankalara da çağrı yapılması planlanıyor.


Sabah / Seda Tabak 


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


GAYRİMENKUL sektörü temcileri yeni bir kampanya atağı için bir araya geldi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Emlak Konut GYO öncülüğünde bir kampanya seferberliği başlatılmış ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) desteği ile 56 bin konut 0.70 faiz ve 120 ay vadeli ile satışa sunulmuştu. Gayrimenkul sektörünün ‘ekonominin çarkları dönsün’ diye Ağustos 2016’da başlattığı kampanya iç piyasada hareketlilik getirdi ve yıl sonuna kadar sürdü. Gayrimenkul sektörü temsilcileri bu hareketliliğin 2017’de de devam etmesi için yeni bir seferberlik başlatma kararı aldı. 


TAKSİTLER DÜŞÜYOR

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sektörde markalı konut üreten müteahhitlerle bir toplantı düzenledi. Dün öğleden sonra Ataşehir’deki Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda inşaatın patronları yapılacak yeni kampanya için görüş alışverişinde bulundu. 50’den fazla kişinin katıldığı ve 2.5 saat süren toplantı sonunda sektörde bugüne kadar görülmeyen bir karar çıktı. Markalı konut projelerinin 240 ay yani 20 yıl vade ile satılması ve bu yolla taksitlerin düşmesi hedefleniyor. Faiz oranları için de bankalarla görüşmeler yapılacak. Binlerce ev için geçerli olması beklenen yeni kampanya detaylarının Emlak Konut GYO tarafından bir kaç hafta içinde açıklanması bekleniyor. 


SATIŞLAR ARTMIŞTI

Emlak Konut GYO’nun darbe girişimi sonrası başlattığı kampanya yoğun ilgi görmüştü. Bu kampanyayla birlikte ağustos ayında 2 bin 547 adet bağımsız bölüm 407 bin 29 metrekare satılabilir alan karşılığı 1 milyar 960 milyon TL değerinde satış gerçekleşti. Bu rakam Emlak Konut’un yılın ilk yedi ayda yapmış olduğu satışın toplamı kadarını bir ayda yaptığını gösteriyor. Emlak Konut kampanyasından sonra GYODER üyeleri de seferberliğe dahil olmuştu. ‘Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye’ kampanyası ile 3 bine yakın konut ve yaklaşık 400 ofis satışı gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında sektörde 2.6 milyar TL ciro elde edildi. Şirketlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile bankaların konut kredi faizini düşürmesi de iç piyasada hareketlilik sağladı.


YÜZDE 0.70'LİK FAİZ DÜŞEBİLİR

EMLAK Konut GYO’nun düzenlediği toplantıya katılan müteahhitler yeni kampanya ile ilgili düşünce ve önerilerini Emlak Konut GYO yetkilileri ile paylaştı. Kurulacak komisyonda müteahhitlerin önerileri değerlendirilecek. Faizlerin de 0.70 ve daha aşağıya çekilmesi için bankalarla görüşmeler başlayacak. İlk etapta 240 ay vadeli kampanyaya 15-20 bin konutun dahil olması bekleniyor. Eğer Emlak Konut dışındaki şirketler de ikinci seferberlik sürecine destek verirse sayının 50 bini bulması bekleniyor.


Hürriyet


Haber Yenibirlik'te şöyle yer aldı


2004yılındaki Mortgage düzenlemelerinden beri sektörde çok konuşulan kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı şubatta başlayacak. Emlak Konut'un konut alımında vadeleri 20 yıla uzatacak yeni kampanyası, hem faizleri hem taksitleri düşürerek kiracılar için de gerçek bir umut olacak. 


Emlak Konut GYO, konutta ikinci seferberlik sayılabilecek yeni bir adım atıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra faizleri 0.70'e düşürerek 3 bin konutun satılmasına vesile olan şirket, bu defa daha geniş çaplı bir harekete başlıyor. Edindiğimiz bilgiye göre, konutta vadeyi 20 yıla çıkaracak kampanyayı şubat ayında başlayacak. Hedef bu vadede faizleri de yüzde 0.701n altına çekmek. Bu kapsamda bankalara da çağrıda bulunulacak. 


Günümüz şartlarında 240 ay vadeli konut kredisi veren bazı bankalar 1,14 faiz oranlarını kullanıyor. Bu da 200 bin liralık bir kredi kullanımında 587 bin lirayı bulan bir geri ödemeye denk geliyor. Aylık ödemeleri ise yaklaşık 2500 lira. Ancak pek çok orta gelirli için 2500 TL'lik aylık taksit bütçesini zorlayacak bir borçlanma anlamına geliyor. Bu nedenle özellikle de halen kiracı olanlar, hem geri ödemeyi düşürecek, hem de kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunacak düşük faizli. 20 yıl vadeli borçlanmayı bekliyor. 

Destek Menkul Değerlerin yaptığı araştırmaya göre, 300 bin TL değerinde bir ev almak istediğimizde konut değerinin en fazla yüzde 8o1 kadar kredi alabileceğimizden 60 bin TL peşin ödememiz ve 240 bin TL kredi almamız gerekmekte. 10 yıllık vadede kredinin maliyeti 195 bin TL seviyesinde bulunmaktayken bu rakam 20 yıllık vadede 705 bin seviyesine yani 3,6 katma ulaşmakta. Ancak planlandığı gibi faiz oranlarının uzun vadede yüzde 70 veya altına çekilmesi bu rakamın büyük oranda geri çekilmesine neden olabilecek. 

Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan seferberliğe KONUTDER ve GYODERIn de katılması gündemde. İlk etapta 30 projede 15 bin konutun kampanya kapsamında satılması hedefleniyor. Eğer Emlak Konut dışındaki şirketler de ikinci seferberlik sürecine destek verirse konut sayısının 50 bini bulması bekleniyor. Kampanyanın geniş kesimlere yayılması, ekonomide canlanmayı ateşleyerek ekonomik büyümeyi 1 puan artırması da yine beklentiler arasında bulunuyor. 


BU BİR MİLLİ MÜCADELEDİR 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum,"Biz ülke ekonomisine destek olmak için 15 Temmuz darbe girişimi sonrası önemli bir kampanya başlatmıştık. Şimdi ikinci adımı atıyoruz. Burada vadeyi uzatıp, faizi daha da düşürmeyi hedefliyoruz.Tüm bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Emlak Konut, bankalar ve gayrimenkul geliştiren firmalar hepsi üzerine düşen fedakârlığı yapacak. Bu bir milli mücadeledir. Vatandaşımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız"dedi. 


YENİ YILIN İLK MÜJDESİ 

Konuyu değerlendiren İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu haberin konutta 2017'nin ilk müjdeli haberi olduğunu söyledi. Durbakayım "Vatandaşlar, yurtdışında olduğu gibi küçük taksitlerle ev sahibi olmak istiyorlar. Eğer planlanan kampanya hayata geçerse, sektörde çok büyük canlılık yaşanır. Emlak Konut'un planladığı bu kampanyayı konut sektörü açısından 2017 yılının ilk müjdeli haberi olarak değerlendiriyorunY'dedi.


Yenibirlik


Geri Dön