27 / 04 / 2024

Konutta yabancı hangi klasman diye sorduğunda sessiz kalmayacağız!

Konutta yabancı hangi klasman diye sorduğunda sessiz kalmayacağız!

TSE konutları sınıflandıracak bir çalışma hazırlığı içine girdi. Planlara göre; TSE belgesi sayesinde tüketici, aldığı konut 1’inci sınıf mı, 2’nci sınıf mı bilecek. Markalı konut üreticileri projeden memnun.



TSE konutları sınıflandıracak bir çalışma hazırlığı içine girdi. Planlara göre; TSE belgesi sayesinde tüketici, aldığı konut 1’inci sınıf mı, 2’nci sınıf mı bilecek. Markalı konut üreticileri projeden memnun: “Yurtdışında bu uygulama var. Bize de ‘Siz hangi klasmandasınız’ diye sorduklarında cevap veremiyorduk” diyorlar.


Konuta TSE standartı geliyor. TÜRK Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk’ün verdiği bilgilere göre tüketici artık aldığı konutun ‘sınıfını’ bilecek. Yani tüketicinin kafasında, ‘Bana 1’inci sınıf mermer vaad edildi, öyle mi acaba… Seramik’ler gerçekten söylenen kalitede mi, parkelerin rengi 2 ay sonra ağarır mı’ endişesi olmayacak.


ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ DE OLURSA...


TSE’nin konuta standart getirme projesine, konut sektöründen tam destek geldi. EgeYapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Konutların standartlarına göre sınıflandırılması yurtdışında oldukça yaygın bir uygulama. Yurtdışında, Körfez ülkelerinde temaslarda bulunduğumuzda sık sık, ‘Sizin sınıfınız, kategoriniz ne’ sorusuyla karşılaşıyoruz. Şimdiye kadar bu sorulara ‘bizim ülkemizde böyle bir sınıflandırma yok’ diye yanıt veriyorduk. O yüzden bu çalışmalar bizi çok sevindirdi. Eğer bu sınıflandırmanın uluslararası geçerliği de olursa bizim açımızdan harika olur” diye konuştu.  


ELMAYLA ELMA, ARMUTLA ARMUT


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise bu çalışmaların sektörde ‘elmanın elmayla’, ‘armutun armutla’ kıyaslanması açısından önem taşıdığını ifade ederek, “TSE’nin böyle bir sınıflandırma yapması herkez için çok önemli. İşini iyi yapanla yapmayanın ayrılmasını biz zaten yıllardır istiyoruz. Bu sayede tüketicinin kandırılması da engellenmiş olur” diye konuştu.


Net denilen 'halı ölçüsü'dür


Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise konutta net-brüt metrekare sorununun yıllardır devam ettiğini belirterek, “Net metrekare dediğimiz ise ‘halı ölçüsüdür’. Bir konuta duvardan duvara halı kaplandığında elde edilecek metrekaredir. Bir de emsal metrekaresi ve brüt metrekare hesabı var. Eğer bir binada yüzde 10 hisseniz varsa, bu rakam daire fiyatının üzerindedir. Bunun için emsal metrekaresini ve brüt metrekareyi de bilmek lazım. TSE’nin getireceği standartta bunların net bir şekilde ortaya konması söz konusu olacaksa bu sektör için pozitif olur."


Aradaki fark %30'u geçmemeli


TSE’nin üzerinde çalıştığı bir diğer konu da ‘net-brüt’ konusu. Hulusi Şentürk, bu konuda da bir hazırlık süreci içinde olduklarını belirterek, “Gidiyorsun, diyor ki brüt 260 metrekare. Ölçüp biçiyorsun; 150 metrekareden fazla değil. Arkadaşlarımız bir net-brüt tanımı getirecekler” diye devam etti. Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise konuyla ilgili "Bence net-brüt metrekare arasındaki fark yüzde 30’u geçmemeli. TSE’nin bu konuya bir standart getirmesi sektörü memnun eder” dedi.


Akşam


Geri Dön