29 / 03 / 2024

Konutta yabancıların gözdesi İstanbul, Türklerinki Miami!

Konutta yabancıların gözdesi İstanbul, Türklerinki Miami!

Çok sayıda Türk ev sahibi olmak için ABD'yi tercih ediyor. Yabancı konut yatırımcısı ise ev sahibi olmak için İstanbul'u seçiyor.



Türkiye, yurt dışında konut edinmek isteyen yabancıların tercih ettiği ülkeler arasında başı çekerken, çok sayıda Türk de ABD'de ev satın alıyor. Yabancı konut yatırımcısının Türkiye'deki gözdesi İstanbul, ABD'den mülk edinen Türklerin favorisi ise Miami oldu.


Yabancıların taşınmaz edinmesini düzenleyen ve kamuoyunda "mütekabiliyet yasası" olarak bilinen düzenlemenin 2012'de yürürlüğe girmesiyle yabancılara konut satışı da artmaya başladı. TÜİK verilerine göre düzenlemenin ardından Türkiye'den yabancılara 2013'te 12 bin 181, 2014'te 18 bin 959, 2015'te 22 bin 830, 2016'da ise 18 bin 189 konut satışı yapıldı.


Geçen yıl yabancıların aldığı 18 bin konutun yaklaşık üçte biri İstanbul'da satıldı. Yabancıya yapılan satışlarda İstanbul 5 bin 811 rakamı ile birinci olurken, 4 bin 352 konut ile Antalya ikinci, bin 318 konut satışı ile de Bursa üçüncü oldu. Türkiye'de konut sahibi olanlar arasında Iraklılar ilk sırada bulunurken, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları ilk beşte yer aldı. 


Geçen yıl Türkiye'de 18 bin konut satın alan yabancıların 5 bin 811'i İstanbul'u tercih ederken aynı dönemde ABD'de mülk edinen bin-bin 500 dolayında Türk vatandaşının gözdesinin de Miami olduğu belirtildi.


 "75-100 bin dolara ev bulmak mümkün"

ABD'de gayrimenkul brokerlığı işiyle uğraşan Ersan Songur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Miami'de 75-100 bin dolara ev bulmak mümkün. Bu evler istenirse kiraya da verilebiliyor. Kiraya verildiğinde ortalama 15 yılda kendisini kazanıyor. Bu bakımdan Miami'de ev almak hem keyif hem de yatırım özelliği taşıyor" dedi.


Gayrimenkul brokeri Ümit Demir de "İstanbul'daki satın almaları en çok Araplar yapıyor. İstanbul'da her bütçeye uygun konutun bulunması, İstanbul'un kozmopolit bir şehir olması, bu tercihin başlıca nedenleri arasında." değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön