20 / 04 / 2024

Konutta yüzde 15 destek yeterli mi?

Konutta yüzde 15 destek yeterli mi?

Önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, İnşaat Sektörü Zirvesi ’nde açıkladığı dün de detaylandırdığı, ‘konut desteği’ de konut sahibi olmayı hedefleyen milyonları tasarruf yapmaya yönlendirmeyi hedefliyor.




Türkiye’de tasarruf oranları yüzde 12’ye kadar gerileyerek tarihin en düşük seviyesine inerken, tasarrufları artırmayı hedefleyen önlemler peş peşe geldi. Son olarak önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, İnşaat Sektörü Zirvesi’nde açıkladığı dün de detaylandırdığı, ‘konut desteği’ de konut sahibi olmayı hedefleyen milyonları tasarruf yapmaya yönlendirmeyi hedefliyor. Davutoğlu’nun konut almak isteyenlere bankaya 5 yıl boyunca yatıracakları yüzde 25’lik peşinata yüzde 15’lik devlet desteği verileceğini söylemesi sektörde heyecan yaratsa da, rakamlar ilk etapta satışlara etkisinin sınırlı olacağını ortaya koyuyor. Çünkü devletin yüzde 15’e kadarki devlet katkısı, toplam konut fiyatının sadece yüzde 3.7’sine karşılık geliyor. Yani devlet 100 bin liralık bir evin sadece 3.700 lirasını desteklemiş olacak.

Araştırmalar Türkiye’de 100 metrekarelik ortalama konut satış fiyatının 177 bin 200 lira olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’deki ortalama hane halkı harcamasının 2572 lira olduğu ve aile bütçesinden konuta ayda sadece 640 liranın ayrıldığı göze alındığında, Başbakan Davutoğlu’nun sektöre verdiği ‘destek müjdesi’nin az gelirliler için teşvik edici olmayabileceği belirtiliyor.


İSTANBUL’DA AYDA 2 BİN LİRA GEREKLİ

200 bin liralık bir evi satın almak isteyen vatandaş 5 yılda 25 bin liralık peşinatı biriktirip devletten 7500 liralık destek alabilmek için aylık 833 lira bankaya koymak zorunda. İstanbul’da belli bir standarda sahip ev için şu anda konuşulan 500 bin liralık değer üzerinden ise vatandaş 125 bin liralık peşinatı biriktirip 5 yılın sonunda devletten 18 bin 750 lira almak için ise her ay bankaya 2 bin liranın üzerinde birikim yapması gerekiyor.



Ünsal Ereke/HaberTürk


Geri Dön