26 / 04 / 2024

Konutun rayiç bedeli!

Konutun rayiç bedeli!

Konut alım satım işlemlerinde dairelerin satış bedelini belirleyen rayiç bedel nedir? Konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır? Rayiç bedeli kim belirler? İşte sorularınızın yanıtı ve ayrıntıları...



Konutun rayiç bedeli!

"Rayiç bedel" terimi genellikle konutların alım satım işlemlerinde karşılaşılıyor. Rayiç bedel, satışa konu olan konutun değerini belirliyor. Peki konutun rayiç bedeli nedir, konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre belirleniyor. Rayiç bedel; piyasa değeri ve emlak vergisi bedelini baz alan değer olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. 


Konutun rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

Konutun rayiç bedeli hesaplamaları bazı kıstaslar baz alınarak yapılıyor. Örneğin, konutun bulunduğu semt, konutun manzarası, konutun ulaşım olanakları gibi..


Konutun şehir içinde veya dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, şehir içindeki aynı özelliklere sahip bir konutun rayiç bedeli, şehir dışındaki konuttan daha yüksek oluyor.


- Önemli konut projeleri,

- Alışveriş merkezleri, 

- Dükkanlar, 

- Eğlence merkezleri 

- Eğitim merkezleri,

- Merkezi lokasyon,

- Yaşayan nüfusun sosyo–ekonomik durumu. 


Rayiç bedeli kim belirler?

Konutun rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.



Rayiç bedel ne demek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön