19 / 03 / 2024

Konya Bedesten'de 2 bin 687 bina restore edildi!

Konya Bedesten'de 2 bin 687 bina restore edildi!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir merkezindeki yapıların tarihi dokuya uygun hale getirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek "Bedesten'de 2 bin 687 binayı restore ettik." dedi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı açıklamada, Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında kent merkezindeki tarihi eserlerin restorasyonu konusunda önemli mesafe aldıklarını bildirdi.


Konya ve ilçelerinde 50'den fazla cami, medrese, han, hamam ve türbenin restorasyonunu yaptıklarını belirten Akyürek, şunları kaydetti: 


"Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında yaptığımız en önemli çalışmalardan biri Tarihi Bedesten Projesi. Bedesten'de 2 bin 687 binayı restore ettik. Mevlana Çarşısı ile Eski İstanbul Caddesi'nden Mevlana tarafındaki bölümde daha büyük bir proje yürüttüğümüz için cephe düzenlemesi yapmamıştık. Bu yıl orada da kararlar verilecek. Anıtlar Kurulu ile de görüşüyoruz. O bölge de tamamlandığında, devam eden Osmanlı Buğday Pazarı'nın da yapılmasıyla birlikte şehrin kalbi mesabesindeki Alaeddin-Mevlana arasındaki büyük dönüşüm önemli oranda tamamlanmış olacak."


Mevlana Caddesi'nde de cephe sağlıklaştırması yaptıklarını anımsatan Akyürek, Alaaddin Tepesi ile Mevlana Müzesi arasında sürdürülen çalışmayla yapıların tarihi dokuya uygun hale getirildiğini vurguladı.


Alaaddin çevresi ele alınacak


Akyürek, yaklaşık 9 milyon liraya mal olan cephe sağlıklaştırma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, projenin devamında Alaeddin Tepesi çevresi, Kazımkarabekir ve Atatürk caddelerinin ele alınacağını bildirdi.


Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalarda, Mevlana Caddesi'ndeki 51 binanın dış cepheleri yenilendi. Bazı binalara proje gereği saçak ilave edildi, aydınlatma yapıldı.


AA


Geri Dön