27 / 04 / 2024

Konya Boyalı Hoca Camii yenileniyor!

Konya Boyalı Hoca Camii yenileniyor!

Yarım asırdan fazla tarihe sahip olan Boyalı Hoca Camii, yenileniyor. Boyalı Hoca Camii, hayırsever iş adamı Bahattin Koçak’ın da desteğiyle şimdilerde yeniden inşa ediliyor.



Yarım asırdan fazla tarihe sahip olan Boyalı Hoca Camii, yenileniyor. Boyalı Hoca Camii, hayırsever iş adamı Bahattin Koçak’ın da desteğiyle şimdilerde yeniden inşa ediliyor.


Konya’da son yıllarda hem şehir merkezinde hem de çevre mahallerde toptan bir değişim süreci yaşanıyor. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da kendini göstermesi, bu değişimi de hızlandırdı. Şehir yapılanmasında her alanda kendini gösteren değişim, eski camileri de etkisi altına alıyor. Eskiyen, artan nüfusuna bağlı olarak yetersiz kalan ya da kentsel dönüşüm çerçevesi içerisinde açılan imarla yıkılacak olan camilerin yerlerine yenileri yapılıyor. Bunun bir örneğini de Karatay İlçesi Karakulak Mahallesi Cezayir Caddesi üzerinde bulunan Konya’nın ismiyle tanınmış Boyalı Hoca Camii’nde görmek mümkün. Önceleri küçük bir mescit şeklinde olan, 1955 yılında yıkılarak yerine daha büyüğü yapılan Boyalı Hoca Camii, hayırsever iş adamı Bahattin Koçak’ın da desteğiyle şimdilerde yeniden inşa ediliyor. 8 köşeli minaresiyle fark oluşturan yeni cami, mimarisiyle de dikkat çekiyor. 


AHDE VEFA ÖRNEĞİ GÖSTERDİ


Yardımsever işadamı Bahattin Koçak, doğup büyüdüğü Karatay İlçesi Karakulak Mahallesi’ne ahde vefa örneği göstermek istedi. 10 yıl önce mahallede bulunan Boyalı Hoca Camii’nin yerine yenisini yaptırmak için girişimlere başlayan Koçak, caminin yapılacağı arazinin alınması için 5 yıl mücadele verdi. Arazinin alınmasıyla 5 yıl da Vakıflar Müdürlüğü’nün onayını beklediklerini anlatan Koçak, geçen 10 yılın ardından 2 ay önce cami inşaatına başladıklarını söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren Koçak, “burası büyüdüğümüz mahalle. Boyalı Hoca Camii’nin yerinde çok önceleri küçük bir mescit varmış. 1955 yılında o küçük mescit yıkılmış yerine bu cami yapılmış. O günden beri bu cami hizmet veriyor. Ama cami küçük, artık bayramlarda, Ramazan’da falan almıyor. O yüzden buraya yeni, büyük bir cami yaptırma işi gündeme geldi. Yer ve camiyi yaptırma izni konusunda uzun uğraşlar verdik. Ama çok şükür 2 ay önce yapımına başladık. 2 ayda bu hale getirdik. İnşallah kısa süre sonra bitirmeyi hedefliyoruz. Gelecek Ramazan mahalle sakinlerimiz yeni camide namazlarını kılacaklar. Yeni cami yaklaşık 300 metrekare. 500 cemaatlik bir cami olacak. Bir de Kadir Yaren’in başkanlığını yaptığı Boyalı Hoca Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurduk. Cami için başka yardım yapmak isteyen olursa bu derneğe bağışlarını yapıyorlar” ifadelerini kullandı. 


ESKİNİN YANINDA YENİSİ YÜKSELİYOR


Konya’da Boyalı Hoca Camii bulunduğu mahallede ismi sıkça duyulan ve bilinen cami olarak biliniyor. Bilinen yarım asırdan fazla bir geçmişe sahip olan Boyalı Hoca Camii, küçük bir mescitken biraz daha büyük bir cami haline geldi. Boyalı Hoca Camii şimdi daha büyük bir cami olarak hizmet verecek. Yeni cami bittikten sonra şu anki cami yol için yıkılacak. Yanında yenisi yükselen Boyalı Hoca Cami, şimdilerde eski ve yeninin bir arada olduğu bir görüntü veriyor. 


Konya Yenigün


Geri Dön